Oktobra bo v Gorici nastopila Patti Smith

Piše: Kat

EPK 2025 / Čezmejni koncert na ploščadi pri Rdeči hiši

Direktorica EZTS GO Romina Kocina je z županoma občin Gorica in Nova Gorica na srečanju, ki je bilo v dvorani Dora Bassi v torek, 30. maja, razkrila ime mednarodne zvezde, ki bo jeseni nastopila v Gorici. Na ploščadi pri Rdeči hiši, ob nekdanjem mejnem prehodu, bo 5. oktobra brezplačni koncert newyorške punk rokerice Patti Smith, ki ga organizira EZTS GO v sodelovanju z Občino Gorica in Zenit Srl, s finančno pomočjo dežele FJk. Po besedah Rodolfa Ziberne naj bi prizorišče lahko sprejelo do deset tisoč gledalcev.

Patti Smith se je kot glasbenica, slikarka, pisateljica in aktivistka vpisala v svetovno glasbeno zgodovino. Njena pot je posejana z uspešnicami, vključno z albumi, kot sta Easter, ki vključuje znamenito pesem Because the Night, in Dream of Life s pesmijo People Have the Power. Patti Smith je bila leta 2007 sprejeta v Rock and Roll Hall of Fame, štirikrat nominirana za nagradi grammy in zlati globus, v svoji karieri pa je prejela številna priznanja. Pred štirimi leti je na koncertu v Trstu brala Srečka Kosovela. Na srečanju so organizatorji predvajali tudi njeno zvočno izjavo. Umetnica je dejala, da komaj čaka, da nastopi v prihajajoči EPK 2025, “ne morem si zamisliti boljšega imena za brezmejnost, kot je prav Rožna Dolina, ki združuje italijansko mesto Gorica in slovensko mesto Nova Gorica. Prihod v pokrajino, kjer so Pasolini, Kosovel in Rilke pisali svoje pesmi, je zame navdihujoč. Upam, da bom kmalu pisala poezijo in nastopala skupaj z vami.”

Ziberna je poudaril, da prihod Patti Smith skupno s prihodom skupine Editors, ki bo nastopila 2. septembra, predstavlja izjemen mednarodni korak naprej za GO! 2025, “v skladu z željami območja, ki ima vse značilnosti in potencial, da postane epicenter tovrstnih dogodkov.” Za območje Rdeče hiše poteka postopek za obnovitveni projekt, župan pa je pojasnil, da se dela gotovo ne bodo začela pred koncertom. Novogoriški župan Samo Turel je zadovoljen, da Gorici začenjata obdobje pestrega dogajanja z dvema koncertoma. “Ozračje se ogreva in utrip obeh mest bo s kvalitetno koncertno, kulturno in turistično ponudbo kronan z naslovom EPK 2025,” je dejal. Romina Kocina je povedala, da “po mesecih organizacije lahko končno predstavimo nekaj konkretnega, na leto prestolnice želimo namreč priti karseda pripravljeni z organizacijskega vidika. Taki dogodki nam bodo omogočili, da preizkusimo organizacijske zmogljivosti in testiramo lokacije.”

Nastop Patti Smith v tok priprav na EPK prinaša velike obete tudi za prihodnje programe; v sodelovanju s Cankarjevim domom in ZRC SAZU ekipa prestolnice namreč že snuje veliko razstavo o punku, ki bo, kot pravi programski vodja GO! 2025 dr. Stojan Pelko, “vključila podobe, znanja in spomine na to pomembno uporniško obdobje iz Slovenije, Hrvaške in Italije”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme