Okrogla miza z uglednimi politično-institucionalnimi gosti

V petek, 12. februarja, zvečer tradicionalni novoletni sprejem SSk v prilagojeni spletni varianti

Stranka Slovenska skupnost je v tem času že več desetletij prirejala novoletni sprejem v obliki družabno-političnega dogodka, s katerim je samostojna slovenska stranka uvajala novo politično leto v družbi članov, prijateljev, somišljenikov in tudi številnih politično-institucionalnih gostov iz Italije, Slovenije in drugih evropskih regij.

Žal so ukrepi za preprečevanje epidemije prekrižali račune in je tradicionalna izvedba uveljavljenega dogodka SSk letos nemogoča. Zbirna stranka Slovencev v Italiji pa si vseeno želi svojim članom, prijateljem in somišljenikom ponuditi trenutek razmisleka o naši krajevni, vsedržavni in tudi evropski druženopolitični sliki, s posebnim poudarkom na vprašanje varstva in utrjevanja narodnih manjšin v času, ko beležimo 20-letnico sprejetja zaščitnega zakona 38/2001. Razprava bo nanesla tudi na nesprejemljiv  bruseljski razplet okrog evropske vsemanjšinske pobude Minority Safepack ter o možnih novih korakih, kot tudi na pomen avtonomističnih gibanj pri utrjevanju načela skupne Evrope ob spoštovanju njene pisane in bogate raznolikosti.

Spletno okroglo mizo SSk prireja v sodelovanju s Krožkoma za družbenopolitična vprašanja Anton Gregorčič in Virgil Šček v petek, 12. februarja, ob 19. uri in bo potekala preko aplikacije Zoom. Alternativni novoletni sprejem bo odprtega značaja in dosegljiv prav vsem preko domačih računalnikov, dlančnikov ali tudi preprostih mobilnih telefončkov. Spletno okroglo mizo bo s svojim poročilom uvedel deželni svetnik in tajnik SSk Igor Gabrovec, sledili pa bodo vsebinski prispevki uglednih gostov, ki s SSk sodelujejo na različnih nivojih.  Spletno prisotnost in prispevek k razpravi so že potrdili predsednica EFA Lorena López de Lacalle, evropski poslanec in predsednik FUEN Lorànt Vincze, evropski poslanec SVP Herbert Dorfmann, senatorka Tatjana Rojc, italijanski poslanec v slovenskem Državnem zboru Felice Žiža, predstavnik furlanske skupnosti deželni svetnik Massimo Moretuzzo, slovenska ministrica Helena Jaklitsch, predstavnik deželne vlade FJK. Okrogla miza bo večjezična in zagotovljeno bo simultano prevajanje. V prihodnjih dneh bo SSk preko medijev, elektronske pošte in socialnih omrežij sporočila vsa navodila za prijavo in povezavo na dogodek.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme