Slovenija

Okrog tisoč kandidatk in kandidatov za nove županje ali župane!

Okrog tisoč kandidatk in kandidatov za nove županje ali župane!

Piše Marijan Drobež / Bližajo se lokalne volitve

V slovenskih občinah, teh je kar 212, poteka kampanja za lokalne volitve, ki bodo v nedeljo, 18. novembra 2018. Imele bodo nekaj značilnosti iz prejšnjih obdobij razvoja slovenske države in njene lokalne ureditve in tistih, ki upoštevajo spremenjene družbene in politične razmere in potrebe. Pričakujemo, da so grožnje in zle napovedi, ki se pojavljajo med političnimi strankami in delno tudi med civilno-družbenimi gibanji, bolj dokaz ustvarjanja predvolilnih potreb in kampanje kot pa dejanskih namer politike. Kaže tudi, da so stranke nekdanje politične pomladi, kot so se poimenovale v obdobju ustanavljanja države, začele obnavljati sodelovanje zato, da bi dosegle izvolitev skupnih kandidatk ali kandidatov za nove županje oziroma župane in druge občinske upravitelje. Skupno predvolilno strategijo Slovenske demokratske stranke, stranke Nova Slovenija, Krščanski demokrati, in Slovenske ljudske stranke, ki se pod vodstvom novega predsednika, Marjana Podobnika, aktivno vrača v slovensko politiko, izvajajo zlasti v Ljubljani in Mariboru. V Ljubljani dr. Anže Logar, skupni kandidat pomladnih strank za novega župana, tudi zagotavlja, da bo v primeru izvolitve dal izobesiti slovensko zastavo na Ljubljanski grad. To dejanje sedanji župan Zoran Janković, ki se morda ne počuti dovolj Slovenca, vztrajno zavrača.
Kandidatk za županje, kandidatov za župane pa za občinske svetnice in svetnike je tudi za letošnje lokalne volitve zelo veliko. Po večini gre za znane funkcionarje, ki so se že preizkusili v politiki, kjer so nekateri uspeli, mnogi pa so se zaradi različnih razlogov morali umakniiti z javnega prizorišča. V Sloveniji je nastala nekakšna politična moda, da stranke govorijo o tako imenovanih novih obrazih, to je o mladih in še neizkušenih ljudeh, ki prihajajo v politiko. Dejansko pa je resničnih novih obrazov zelo malo. Zanimanje za županovanje nemara izhaja iz posebnega ugleda, ki ga lahko imajo občinski funkcionarji. Uspeh županje ali župana lahko volivci vsak dan vidijo in ugotavljajo na ulicah. Županom tudi ni treba zastopati neke ideološke smeri, ker morajo le reševati vsakdanje težave prebivalcev. Ti lahko na določene afere županj in županov tudi pozabijo, jih prezrejo v zavesti ter jih ponovno izvolijo. Takih primerov je v Sloveniji veliko. Letos si v enajstih slovenskih mestnih občinah 87 kandidatk in kandidatov trudi, da bi bili izbrani za županjo oziroma župana. Največ jih je v Mariboru, in sicer 18, v Ljubljani jih je 10, v Kopru 13, v Novi Gorici pa je šest kandidatk oziroma kandidatov za najvišjo lokalno funkcijo v mestni občini.
Lokalne volitve pa predstavljajo samo nekakšen politični in psihološki vrh vsega, kar se sicer aktualnega dogaja v politiki in državi. Zanimiva, a tudi skrb vzbujajoča sta pogleda na stanje v Sloveniji, ki ga imata dve osebnosti, teolog visoke časti in ugleda in laični politik. Upokojeni ljubljanski nadškof Anton Stres je na celi prvi strani časnika Slovenski čas, ki je časnik za družbo in kulturo, izhaja pa kot priloga tednika Družina, objavil komentar z naslovom Revolucije še ni konec. Po njegovem se nova levičarska ideologija – razlaga in jo širi pretežno stranka Levica -, ne bi ustavila pred nobenim nasiljem. Ponuja namreč doktrino družbene in svetovne ureditve, glede katere se s kakimi koalicijskimi strankami ni pripravljena pogajati in še manj iskati kompromise. Pač pa bije “kulturni boj” ne samo z idejami, ampak z administrativnimi ukrepi, če je to le mogoče. Za svojo ideologijo si je že izborila vodilno mesto v šolstvu in medijih, celo na nacionalni RTV Slovenija, ki bi morala biti pluralna in enako odprta za vse nazore, ker jo tudi vsi plačujejo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

28.10.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!