OI v Parizu, nogometno prvenstvo v Nemčiji in Europeada

Piše: HC Fotografije: ZSŠDI

Začelo se je leto 2024, ki prinaša obilo športnih vrhuncev. Zlasti v poletnem času športnim navdušencem res ne bo dolgčas, pred ekranom bodo lahko preživeli marsikatero uro, najsrečnejši pa si bodo morda ogledali tudi kako tekmo v živo v Franciji oz. Nemčiji.

33. olimpijske igre moderne dobe bodo potekale v Parizu od 26. julija do 11. avgusta. Vrhuncev bo nič koliko, olimpijske sanje šest mesecev pred veličastnim dogodkom goji – 20 let po Mateju Černicu, ki je v Atenah leta 2004 z italijansko odbojkarsko reprezentanco posegel po srebrni medalji – s konkretnimi možnostmi za nastop tudi tržaška Slovenka, jadralka barkovljanske Sirene Jana Germani. Držimo pesti, da bi bila v Marseillesu, kjer bi imela navsezadnje tudi dobre možnosti za vidno uvrstitev.

Od 14. junija do 14. julija pa bo v Nemčiji po različnih prizoriščih 17. evropsko nogometno prvenstvo, veliki finale za naslov bo v Berlinu. Spet bo med sodelujočimi tudi Slovenija, ki je na EP edinkrat nastopila leta 2000 v Belgiji in na Nizozemskem, zadnjič pa je na velikem tekmovanju bila pred štirinajstimi leti – na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki. Italija bo branila naslov, potem ko je bila na “kovidnem” Euru leta 2021 v Londonu v finalu boljša od gostiteljev.

Če sta zgoraj omenjena športna dogodka planetarna in ju bo spremljal resnično ves svet, bo v začetku poletja svoj trenutek doživel tudi naš amaterski šport. Od 28. junija do 7. julija bo nogometna reprezentanca Slovencev v Italiji v Nemčiji in na Danskem (z bazo v nemškem Flensburgu) tekmovala na peti Europeadi, evropskem prvenstvu narodnih in jezikovnih manjšin, tokrat pod geslom Between the seas (Med morjema). Tokratno izvedbo organizirajo štiri tamkajšnje manjšinske skupnosti. Žile, kot nazivamo slovensko reprezentanco potrjenega selektorja Maria Adamiča, so ognjeni krst na Europeadi imele pred dvema letoma na avstrijskem Koroškem, ko so bile sedme. Tudi tokrat so projekt pod krono Združenja slovenskih športnih društev v Italiji in deželne nogometne zveze FIGC nastavili izjemno resno; prav v ponedeljek je bil na Opčinah na sedežu ZSŠDI prvi zbor kandidatov za nastop na prvenstvu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme