Tržaška

Ohranjajo tradicijo ob žal manjši slovenski prisotnosti

Ohranjajo tradicijo ob žal manjši slovenski prisotnosti

Piše Dorica Žagar: ROJAN / Počastili so zavetnika

V petek, 12. julija, smo kot vsako leto počastili naša rojanska zavetnika sv. Mohorja in Fortunata z dvojezično sv. mašo in procesijo po rojanskih ulicah. Cerkev je bila polna vernikov, a med temi je bilo slovenskih zelo malo. Škoda! To je tudi naša tradicija, ki bi jo bilo treba ohraniti. Včasih je bilo pri takih praznovanjih veliko naših ljudi, ki so sodelovali pri maši in so se radi udeležili procesije ter tudi s tem izpričali našo slovensko prisotnost v tem kraju. Lepo bi bilo, ko bi na to pomislili in se pridružili.
Letos je vodil bogoslužje v cerkvi novomašnik Daniele Vascotto. Dogajanje pred oltarjem je bilo izredno slovesno. Veliko duhovnikov, veliko dobro pripravljenih strežnikov, ki so v določenem trenutku tudi nosili lučke, vse je potekalo po neoporečnem obredu. Na koru je poleg italijanskega pevskega zbora, ki ga vodi organist Paolo Venier, pel tudi naš cerkveni pevski zbor pod vodstvom Zulejke Devetak.
Po maši smo se slovenski verniki kot ponavadi postavili za zastavo Marijine družbe, ki je res dragocena, a kar precej težka. Vsako leto s težavo dobimo nosilca zastave, zato se iskreno zahvaljujemo Andreju, ki nam je priskočil na pomoč in nas rešil iz stiske.
V prvi vrsti sta za zastavo stopali dve narodni noši. Letos sta bili sicer le dve, vendar smo z njima lahko pokazali našo tradicijo. Prisrčna hvala zato še Ljubi in Elizabeti, ki jim je slovenska tradicija pri srcu in ki jo radi izpričujeta tudi drugje, kjer je potrebno, in ne samo v svojem kraju.
Rojanska procesija ima zadnja leta daljšo začrtano pot kot nekoč, tako je med hojo dovolj časa za izmenično petje v slovenščini in italijanščini, za godbo in poslušanje kratkih duhovnih misli. Obred se je kot vedno končal pred cerkvijo z blagoslovom.
Želimo si, da bi se tega izrednega praznika v letu udeležilo več slovenskih vernikov in morda tudi kakšna narodna noša iz Rojana. Ali ne bi bilo lepo?

26.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!