Ogromno je naredil tudi za nas Slovence na Goriškem

V času vseprisotnih družbenih omrežij in svetovnega spleta, ko se na videz zdi, da lahko na spletu najdeš vse podatke, se je včasih treba prav ustaviti in razmisliti svojo preteklost. Eden takih trenutkov je bil gotovo simpozij ob osemdesetletnici rojstva velikega moža, ki je veliko pomagal tudi nam, predvsem pa je bil to mož, na katerega moramo biti ponosni. In prav na svetovnem spletu je odločno premalo podatkov o njem.
Dr. Peter Vencelj, kateremu je bil posvečen simpozij v soboto, 8. junija, je bil namreč minister za šolstvo in minister za Slovence po svetu in v zamejstvu, ki nas je imel iskreno rad, minister je bil v najtežjih časih prvih slovenskih demokratičnih vlad.
Vdova dr. Petra Venclja Irena je v Kranj povabila njegove tesne sodelavce, prijatelje, ljudi, s katerimi je dr. Vencelj delal, in nastal je simpozij, ki je doprinesel gotovo dovolj gradiva, na katerem se lahko začne zgraditi celostna podoba velikega znanstvenika (fizik, matematik), vzgojitelja, ministra, predvsem pa skromnega človeka, ki je bil in ostal zvest krščanstvu v vseh časih, tudi takrat, ko je bilo najtežje. In seveda našega velikega prijatelja, saj je dr. Vencelj namenjal posebno skrb prav Slovencem, ki živimo izven meja države Slovenije, pri tem ni delal nobenih razlik, vodila ga je zavest, da je Slovenija domovina vseh Slovencev, ne glede, kje živimo.
Ker je spomin prav v času spleta zelo, zelo siromašen, se spomnimo samo časov, ko je šolskemu ministru Venclju takratna partija poslala na cesto osnovnošolske otroke protestirat, da o drugih podtikanjih ne govorimo…
Prvi predsednik slovenske demokratične vlade Lojze Peterle je na simpoziju v župnišču cerkve sv. Kancijana v Kranju, ki sta se ga poleg gospe Irene udeležili tudi hčerki dr. Venclja, Petra in Maruša, povedal veliko stvari, med temi bi postavili na prvo mesto predvsem dejstvo, da “v dr. Petru Venclju kot človeku in kot odličnem politiku ni bilo nobene zvijače”! Kot znanstvenik, ki je bil že uveljavljen univerzitetni profesor, je dr. Vencelj v vlogi šolskega ministra naredil ogromno stvari. Kot vzgojitelja sta ga predstavila dr. p. Silvo Šinkovec in Marija Žabjek, o reševanju težav znotraj Malteškega reda vitezov, ki ga je dr. Vencelj opravil z njemu lastno mirnostjo, je na simpoziju v Kranju spregovoril dr. Jože Osterc, ki je bil tudi v prvi slovenski vladi minister, tudi on znanstvenik in kristjan. V Kranju je imel tople besede za dr. Petra Venclja njegov sopotnik in delovni kolega v Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak, medtem ko je Kranjčanka Vlasta Sagadin spregovorila o dr. Petru Venclju kot sokrajanu, pedagogu, človeku, ki se je kot minister iz Kranja na ministrstvo vozil z vlakom, in še in še. Naš odgovorni urednik Jurij Paljk je na povabilo organizatorjev spregovoril o dr. Petru Venclju kot izobražencu, ki je najprej kot minister za Slovence v zamejstvu in po svetu naredil ogromno za vse nas, opisal je, kako sta prav z Rudijem Merljakom odločilno pripomogla k nastanku našega Novega glasa, a ni pozabil povedati niti dejstva, da je dr. Vencelj postal naš prijatelj, saj je v naše kraje pripeljal več kot dvesto avtobusov izobražencev iz Slovenije, se udeleževal študijskih dnevov Draga in še in še. Paljk je dr. Petra Venclja postavil za zgled pokončnega krščanskega človeka, javno se mu je tudi zahvalil v svojem in v imenu več kot 250 slovenskih škofov, duhovnikov ter še večjega števila laičnih izobražencev, katerim je kot šolski minister dr. Vencelj vrnil dostojanstvo, ko je priznal maturo Srednje verske šole, kot se je uradno imenovalo Malo semenišče v Vipavi.
Po referatih omenjenih so si številni prisotni kar podajali mikrofon in pripovedovali svoje spomine na dr. Venclja.
Jurij Paljk je predlagal prisotnim, naj se izda zbornik o dr. Petru Venclju in njegovem bogatem življenju, predvsem pa naj se objavijo predavanja in druga pričevanja o njem na svetovnem spletu, to pa predvsem za mlade ljudi, ki najdejo le tu vir informacij.
Pred samim posvetom je bila v cerkvi sv. Kancijana, biseru gotike in krasni, živi vezi z Oglejem!, molitvena ura za domovino, ki jo je vodil p. Silvo Šinkovec, po simpoziju pa je bila slovesna maša za dr. Petra Venclja z malteškimi vitezi in čudovitim petjem zbora Gallus.
Simpozij je v Kranju odlično povezoval in vodil urednik Radija Ognjišče Alen Salihovič, ki je na spletnem mestu Radia Ognjišče tudi objavil posnetek simpozija, dobite ga na tej povezavi: http: //radio. ognjisce. si/sl/215/utrip/29932/? fbclid=IwAR2UZOMGTOKerd9S2of3exAGxLSQhqVY3SW1Rwh_Rze9yIFWChVVE0oAsD0
Ko smo odhajali, se nam je zdelo, da se je tudi mogočni bronasti kip našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, ki stoji na trgu med cerkvijo sv. Kancijana in Prešernovim gledališčem, še bolj ponosno vzravnal. Kot da bi hotel še v bron imenitno ujeti Pesnik z nami reči: “Imeli smo može, imeli smo dr. Petra Venclja”!
ZUT

Kranj / Simpozij ob 80-letnici rojstva dr. Petra Venclja

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme