Oglej in Narodni dom

Konec minulega tedna je za nas Slovence minil ob dveh velikih dogodkih, slovesnem bogoslužju v Ogleju ob dnevu, ko se spominjamo oglejskih mučencev, zavetnikov goriške in videmske nadškofije in seveda dežele Furlanije Julijske krajine, in sobotnem veličastnem zborovanju v Narodnem domu v Trstu ob 99-letnici požiga tega našega kulturnega, gospodarskega, političnega središča, ki smo ga imeli v Trstu Slovenci.
Kaj imata skupnega Oglej in Narodni dom?
Na prvi pogled ničesar, a vendar veliko.
V Ogleju se nas je tudi letos zbralo Slovencev le za vzorec, a smo bili tam in tudi slovesna maša je bila tudi v slovenskem jeziku, v Trstu se nas je dan kasneje zbralo ogromno in je zato prav, da se zahvalimo najprej stranki Slovenska skupnost, ki je dolga leta sama vztrajala s spominsko slovesnostjo v Narodnem domu, in letos obema predsednikoma krovnih organizacij, Kseniji Dobrila in Walterju Bandlju, ki sta v imenu SSO in SKGZ povabila v Trst slovenskega predsednika Boruta Pahorja in z zborovanjem dokazala, da znamo še stopiti skupaj, ko je treba.
V Ogleju nas je bilo Slovencev nekaj več kot za pest ene roke, med njimi tudi škof v pokoju Metod Pirih in goriški vikar za Slovence g. Karlo Bolčina, kar kaže na stanje duha pri nas, in je prav zato še bolj pomembno sporočilo, ki ga je prinesel letos v Oglej kardinal Gualtiero Bassetti, predsednik Italijanske škofovske konference, ki je govoril o Ogleju kot “križišču narodov, ljudstev, človeštva in človečnosti”, še posebej pozdravil prav slovenske predstavnike, predvsem pa poudaril, da je Oglej tudi danes središče dogajanja v Sredozemlju, kot je tudi napovedal zbor vseh škofov iz Sredozemlja prihodnje leto v Bariju, da bi skupaj razmislili vse težave, predvsem problem migrantov in seveda usihanje krščanstva v sami zibelki.
“Če bo umrla Abrahamova korenina Cerkve, bo umrla tudi evropska korenina Cerkve”, je bil jasen kardinal Bassetti, ki je z optimizmom ponovno poudaril Kristusovo odrešenjsko vlogo v zgodovini Cerkve in sveta.
Narodni dom in zborovanje v njem sta ponovno pokazala, da smo, da se naše vrste sicer vse bolj redčijo, mladih je vse manj!, da znamo stopiti skupaj, se spoštovati in sodelovati, čeprav smo med seboj različni.
Zbor v Narodnem domu so označili trije Pahorji, če sem lahko malce iskriv: najstarejši pričevalec, očividec požiga Narodnega doma in starosta slovenskih pisateljev, Boris Pahor, ki je nemo, a odločno stal pred Narodnim domom, ko ga je snemala ekipa BBC, ki dela dokumentarec o njem; prof. Samo Pahor, ki je dejansko naša vest, bil je med prvimi pred Narodnim domom s svojo skromno ekipo in velikim napisom, naj Italija spoštuje ustavo. Tretji Pahor, ki je pa pred proslavo pozdravil oba, najprej prof. Sama pred Narodnim domom in takoj nato pisatelja Borisa Pahorja v preddverju Narodnega doma, je slovenski predsednik Borut Pahor, ki je prišel na zborovanje v Trst predvsem zato, da nas poveže, kot skuša povezovati in biti predsednik vseh Slovencev v domovini.
To je mož, ki ne deli, ampak združuje, in predsednik Borut Pahor je v Trstu ponovno pokazal, da je pravi mož na pravem mestu: deželnemu guvernerju je vljudno, a odločno povedal, da na državni meji nihče ne potrebuje nobenih pregrad, kaj šele zidov, kot je tudi naglasil, da se moramo med seboj še bolj povezati in sodelovati.
V Ogleju smo slišali pravo lekcijo o sožitju, sprejemanju, ljubezni do bližnjega in drugačnega, o strpnosti in sožitju, krščanskih koreninah in vrednotah, ki so še kako potrebne v današnji družbi. Čast politike je v Ogleju rešila naša senatorka Tatjana Rojc, Deželo FJK je zastopal en sam deželni poslanec desnice, kar se doslej ni še nikdar zgodilo.
V Narodnem domu smo s svojo prisotnostjo ponosno povedali, da smo še tu, da vemo, kaj je prav, in tudi to, kaj nas druži.
Prav tako smo v Narodnem domu lahko ponovno dojeli, kam pelje netenje nestrpnosti, sovraštva in odklanjanje drugega in drugačnega.
Slovenci smo iz Ogleja prejeli krščanstvo in evropsko omiko, ki smo jo v Trstu v Narodnem domu ponovno pokazali in povedali, da spoštujemo druge in zato zase zahtevamo spoštovanje!

Preberi tudi

Pandemija in migranti

Uvodnik

Ni kaj praznovati …

Uvodnik

Zadihali smo!

Uvodnik

Zadihali smo!

09.06.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme