Ogled čebelnjakov v Štmavru

Vrtec Pikapolonica

V sredo, 21. junija 2023, so se otroci vrtca Pikapolonica iz Pevme skupaj s starši odpeljali v bližnji Štmaver na ogled čebelnjakov. Pri štmavrski cerkvici nas je sprejel Lovrenc Peršolja, predstavnik krajevne skupnosti Pevme, Štmavra in Oslavja, in nam povedal nekaj zgodovinskih in kulturnih zanimivosti o tem zaselku.

Po kratkem sprehodu nas je pot privedla v okraj Castel San Mauro do vinograda, ki ga ureja družina Pelizzon, lastnica kmetije Villa Vasi iz Štmavra. Otroci so se posedli s starši in pomalicali pod senco mogočnega hrasta ter se naužili svežega razgleda na vinograde, hrib Sabotin in reko Sočo. Družina Pelizzon nas je gostila v vinogradu v sklopu projekta Eno-Bee-api in vigna. V projektu pod pokroviteljstvom družbe Enomarket s.r.l., sodelujejo vinarji, ki želijo z gojenjem čebel izvajati biomonitoring onesnaženosti zraka in zemlje v njihovih vinogradih ter tako promovirati novo obliko enološke turistične ponudbe.

Gospa Mariagrazia De Belli, ustvarjalka in odgovorna za projekt, je otrokom predstavila značilnosti in pomembnost čebel ter skupaj s čebelarjem pokazala panje otrokom. V spomin na srečanje je vsakemu otroku podarila vrečko s semeni travniškega cvetja, ki jih bodo lahko posadili na svojih vrtovih ali balkonih ter tako poskrbeli za čebele in njihovo hrano. Družina Pelizzon pa je vsakemu starejšemu udeležencu podarila tudi steklenico vina z lastne kmetije.

Vzgojiteljici in otroci se prisrčno zahvaljujemo staršem, ki so nas spremljali na obisku in nam popestrili prvi poletni dan. Zahvaljujemo se tudi Lovrencu Peršolji za dobrodošlico, družini Pelizzon za organizacijo srečanja in pogostitvi ter gospe Mariagrazi De Belli za sodelovanje.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme