Aktualno

Odslej je njegov član tudi Svet slovenskih organizacij

Odslej je njegov član tudi Svet slovenskih organizacij

Piše Julijan Čavdek: Jubilejni kongres mednarodne manjšinske zveze FUEN v Bratislavi

Svet slovenskih organizacij je od prejšnjega tedna član mednarodne manjšinske zveze FUEN. Sprejem so v soboto, 15. junija, soglasno potrdili delegati na jubilejnem kongresu, ki je potekal v Bratislavi, prestolnici Republike Slovaške. Istega dne so delegati evropskih manjšin izvolili tudi novo vodstvo FUEN-a. Potrjen je bil dosedanji predsednik Loran Vincze, ki pripada madžarski manjšini v Romuniji. Vincze bo v naslednjih treh letih vodil predsedstvo FUEN-a, v katerega so bili izvoljeni Daniel Alfreider (Južna Tirolska), Gösta Toft (Nemci na Danskem), Halit Habip Oglu (Turška skupnost), Bahne Bahnsen (Frizijci v Nemčiji), Vladimir Ham (Nemci na Hrvaškem) in Angelika Mlinar (Slovenci na Koroškem).
Do članstva Sveta slovenskih organizacij v FUEN je prišlo s sodelovanjem pri zbiranju podpisov za evropsko državljansko pobudo Minority Safepack, ki se je uspešno končala aprila lani. V dogovoru s stranko Slovenska skupnost je tako redno članstvo v FUEN prevzel SSO. SSk pa bo po novem častni član te evropske manjšinske zveze. Delegacijo SSO-ja so sestavljali predsednik Walter Bandelj, odbornik Ivo Corva, sodelavca Julijan Čavdek in Stefania Beretta ter Neža Kravos, ki je spremljala tudi delo YEN-a, mladinske manjšinske organizacije.
Letošnji kongres FUEN je bil slovesnega značaja, ker je organizacija proslavljala 70-letnico obstoja. Potekal je od 12. do 16. junija v Bratislavi. Gostujoči manjšinski organizaciji sta bili stranka madžarske skupnosti na Slovaškem MKP in Združenje karpatskih Nemcev. Kongresna dela so se začela v sredo, 12. junija, s tržnico, na kateri so se predstavile številne narodne skupnosti, med temi tudi SSO. Na slovenski stojnici so imeli prisotni delegati možnost spoznati slovensko manjšino v FJk preko brošure Mi, Sloveni v Italiji in publikacije o 40-letnici SSO-ja ter preko nekatere tipične jedi, ki sta jih ponudila Kmečka zveza in Lokanda Devetak.
Slovesno praznovanje 70-letnice FUEN-a je bilo v četrtek, 13. junija, popoldne v kraju Pezinok. Med številnimi uglednimi gosti, ki so spregovorili med slovesnostjo, sta bila tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev dr. Valentin Inzko in dr. Reginald Vospernik, ki je za dva mandata predsedoval FUEN-u v osemdesetih letih. Prvo priznanje za posebne zasluge je prejel nemški politik Hartmut Koschyk, ki je vodil urad pri nemški zvezni vladi za manjšine.
Kongresna dela so se nadaljevala v petek, 14. junija, v mestu Dunajska Sereda. V tamkajšnjem kulturnem domu madžarske narodne skupnosti je bila v dopoldanskih urah pozornost namenjena stanju madžarske manjšine na Slovaškem, ki je prisotna v južnem delu države, na meji z Madžarsko. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

19.06.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!