Odrinili so na globoko, zapustili so obalo in se spustili v modrino morja

Od 19. do 23. avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala 25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas. V tem druženju je sodelovalo 84 različnih avtorjev, nastalo je 127 likovnih del. Kolonija je bila le prvi del projekta, ki je potem zaživel med ljudmi s potovanjem razstav in odkupom likovnih del.
Namen razstav Umetniki za karitas je dejavno krščanstvo. Zaman so besede, če ni dejanj, nas uči papež Frančišek, zato so časnikar Jurij Paljk, ravnateljica Škofijske karitas Koper in voditeljica projekta Jožica Ličen ter likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn goriškemu občinstvu v petek, 6. decembra, v prostorih Galerije Ars na Travniku uradno predstavili letošnjo razstavo likovnih del. Letos so izbrali geslo “Odrinimo na globoko”, ki se navezuje na svetopisemski odlomek, v katerem je Jezus pri ribolovu vzpodbudil apostole, naj s plitvine odrinejo na globoko, tako da so presenečeni ugotovili, kako so se na globokem mreže napolnile.
Kolonija Umetniki za karitas je “lepo in dobro, estetika in etika”, je povedala Jožica Ličen – “Ko pogledamo sliko, vemo, da je lepota, ki bo spremenila svet. Ko pa nekdo nese sliko na svoj dom in se zaveda, da je s tem naredil dobro delo, je spet dobrota, ki bo tudi spremenila svet. Košček za koščkom, korak za korakom”. Umetniki, ki so ustvarjali, darovali svoj čas in svoj talent, so neverjetno srečni, ko pride slika do človeka, je izjavila gospa Ličen. Odrinili so na globoko, je rekla, zapustili so obalo in se spustili v modrino morja, slikali so to, kar so čutili, ne glede na to, kaj se bolje trži. Ravnateljica Karitas je še dodala, da k njim prihajajo ljudje, ki ne potrebujejo samo kruha in obleke. Delitev materialne pomoči predstavlja površje gladine, ljudje pa potrebujejo nekaj globljega, razumevanje in duševno pomoč, zato morajo sodelavci Karitas te potrebe prepoznati, “ne smemo ostati na plitvini, tudi mi moramo odriniti na globoko”.
Anamarija Stibilj Šajn je navzočim povedala, da je letošnja razstava zelo heterogena in raznolika, “vsakdo je izrazil tisto, kar je čutil, videl, odkrival, zaznaval in doživljal. Vsak umetnik je poiskal lastno avtorsko, svojstveno, likovno osmislitev vsega tistega, kar je predstavljalo njegovo vsebino in njegov nagovor”. Že ob površnem pogledu na razstavljena dela lahko vidimo, da je veliko motivov, ki pripadajo vodi – moto “Odrinimo na globoko” je resnično povezal ustvarjalce, kljub temu pa so umetniške stvaritve raznolike. Letošnje razstave so uspešne, “krog dobrodelnosti se je že kar nekajkrat sklenil”, je povedala umetnostna kritičarka – več likovnih del je že dobilo nov dom in ni več prisotnih na razstavi. Tako niso več razstavljena dela akademskega slikarja Lojzeta Čemažarja oz. njegova “do znakovnosti stilizirana upodobitev Sinjega vrha, v kateri avtor pred motiv postavlja zanimanje za temeljna likovna izrazila, kot so ploskev, linija, barva in kompozicija”. Stene Galerije Ars krasi delo Klementine Golija, “ki nas je popeljala na svoji slikovni površini v prostor med zemljo in nebom. V tem sredinskem, najsvetlejšem prostoru je ustvarila krožno formo, znotraj katere igra njena ekspresivnost”. Razstavljeno je delo Josa Kneza, akademskega slikarja – “tudi njegova slika po svetli, topli, nominirani modrini kaže, da se je avtor potopil v globine in da je tam srečal avtorsko domišljene, figuralne like”. Dr. Nikola Markovič je svojo slikovno površino prepletel z mrežnim konstruktom, akademski slikar in kipar Nikolaj Mašukov pa “s svojo poetiko vedno znova navdušuje, zapisan klasičnemu figuralnemu podobotvorju, skozi figuro išče izraznost” – na Sinjem vrhu je ustvaril tri upodobitve Joba. Anamarija Stibilj Šajn je spregovorila o “morju” Noriakija Sangawe, Japonca, ki tok barve usmerja po slikovnem polju in pusti, da naredijo svojo pot, pa še o delu Veljka Tomana, o nežnih barvah in občuteni ženski naravi Nine Zuljan, ki nas iz zemeljskega sveta vodi v svoj pravljični svet.
V Gorici so med mnogimi razstavljena tudi dela članov strokovnega sveta akademije in druga, kot so grafika Milene Gregorčič, delo Janeza Štrosa, krajinski motiv Lucijana Bratuša, dela zakoncev Karim, Črtomira Freliha, akvarel Andreja Kosiča in mediteranske barve Mire Ličen Krmpotič. “Izjemno lepo je, da imamo na letošnji razstavi tudi likovno delo, ki so ga ustvarili naši najmlajši iz vrtca Ringaraja pod vodstvom učiteljice Verene Čevdek. Tudi to delo je naprodaj”, je povedal Jurij Paljk.
“Dobrodelna nota projekta Umetniki za karitas ni samo daj-dam, torej ponudba in nakup slik, temveč širjenje duha umetnosti in dobrodelnosti”, je še povedala Jožica Ličen. V katalogu razstave lahko preberemo, da bo šel darovani znesek od likovnih del v sklad Karitas za pomoč mladim, ki bodo preko programa Popoldan na cesti in Centra Bogdana Žorža za mlade iskali svoje mesto v družbi. Adventni čas je čas pričakovanja in darovanja, zato se potrudimo tudi mi, da bomo “delili lepo in dobro” in po možnosti na tak način pomagali bližnjemu.

Katja Ferletič

GALERIJA ARS / Odprtje likovne razstave Umetniki za karitas

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme