Odrini na globoko! Deli lepo in dobro!

“Umetniki za karitas že 25 let pričujejo o lepem in dobrem. Pri Karitas se zavedamo, da človek ne živi samo od kruha, zato preko čopičev in barv ter talentov umetnikov želimo v našo družbo, ki je potrošniško naravnana, prinašati svetlobo, ki jo zmore le umetniška duša. Likovna kolonija na Sinjem vrhu in potujoče prodajne razstave izžarevajo ‘ljubezen do bližnjega’ v žlahtnem pomenu besede, saj dobrota plemeniti srce, lepota pa duha. Umetniki, ki darujejo svoj talent in svoj čas, so nam lahko za vzgled”. Veljko Toman, slikar, ki se vsako leto vrača na Sinji vrh, je povedal: “V kolonijo Umetniki za karitas rad prihajam, saj imam talent, ki mi je bil darovan, zanj nisem nič plačal, to, kar tu ustvarim in namenim ljudem v stiski, so le obresti od vsega tega, kar sem dobil zastonj”. Tudi sama na pogosto vprašanje, zakaj vse to delam, odgovarjam, da je privilegij biti del teh prijaznih ljudi”, nam je dejala na Sinjem vrhu v sredo, 21. avgusta, duša gibanja Umetniki za karitas Jožica Ličen. Dan pred koncem likovne kolonije smo jih obiskali tudi zato, da smo lahko prisluhnili okrogli mizi o 25 letih delovanja kolonije, ki jo je za Radio Ognjišče pripravil Jože Bartolj. Sami smo predstavili predvsem razstave kolonije Umetniki za karitas v galeriji Ars na Travniku v Gorici in Trstu in tudi povedali, zakaj Novi glas od samega začetka vedno in jasno podpira to dobrodelno akcijo, predvsem zato, ker je treba dobro in lepo deliti!
Od 19. do 23. avgusta je na Sinjem vrhu nad Ajdovščino potekala letošnja, že 25. mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas pod naslovom Odrinimo na globoko.
Rezultat tega druženja je možno videti v sinjevrškem ateljeju do konca septembra. 74 avtorjev je ustvarilo 117 likovnih del, ocenjena vrednost presega 40.000 evrov.
Udeleženci ‘srebrne’ mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so bili: Lojze Čemažar, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva so se pridružili tudi člani strokovnega sveta, nekateri, kot Silva in Azad Karim, Jože Bartolj, Lucijan Bratuš in Tone Seifert, spremljajo kolonijo od samega začetka, prav tako tudi umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Kasneje so se pridružili še Mira Ličen, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Janez Štros in Igor Zimic. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

JUP

Končala se je že 25. kolonija Umetniki za karitas

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme