Odprtje razstave Ubald Vrabec: njegova glasba, njegov čas

Fotografije: arhiv OZE NŠK

Od 19. novembra v vhodni avli SSG

Odsek za zgodovino in etnografijo Narodne in študijske knjižnice Trst in Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru sodelujeta pri realizaciji dvojezične dokumentarne razstave »Ubald Vrabec: njegova glasba, njegov čas«, ki bo na ogled od 19. novembra v vhodni veži Slovenskega stalnega gledališča. Avtorji razstave so Gabriela Caharija in Štefan Čok ter Gorazd Bajc.

Letos obeležujemo namreč 30. obletnico smrti skladatelja Ubalda Vrabca. Jubilejna razstava prikazuje njegovo glasbeno in družbeno-politično delovanje v zgodovinskem kontekstu. Violino je študiral najprej v Trstu in v Bologni, nakar se je odselil v Argentino, kjer je vodil zbore slovenskih pevskih društev. Na povalilo prof. Vasilija Mirka se je nato vrnil v Evropo: v Mariboru je vodil razne zbore in poučeval na Glasbeni matici (za krajše obdobje je bil tudi njen ravnatelj). Leta 1941 se je Vrabec vrnil v Trst, kjer se je leto kasneje pridružil Osvobodilni Fronti. V povojnem času je Ubald Vrabec poleg rednega poučevanja na tržaški Glasbeni matici vodil različne zasedbe pevskih zborov. Za radijske oddaje slovenske postaje v Trstu pa je sestavil manjšo skupino pevcev.  Komorni zbor se je številčno okrepil in leta 1960 prevzel ime po Jacobusu Gallusu. Nastopal je s samostojnimi koncerti in se uspešno udeležil raznih zborovskih tekmovanj v Italiji in Sloveniji. Vrabec je bil tudi publicist in avtor satiričnih rubrik v tržaškem tisku.

V soboto bodo na odprtju razstave ob 18.30 zapeli zbori MePZ Rdeča zvezda iz Saleža, MePZ Lipa iz Bazovice ter MePZ Jacobus Gallus iz Trsta.

Sledil bo ob 20. uri začetek nove sezone Slovenskega stalnega gledališča z off-Broadway muzikalom Nune v akciji!

Razstava je nastala v okviru raziskovalnega programa Slovenska identiteta in kulturna zavest v jezikovno in etnično stičnih prostorih v preteklosti in sedanjosti, ki ga financira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme