Odprtje likovne razstave umetnice Ejti Štih

V goriški likovni galeriji Ars na Travniku bo v torek, 31. maja letos ob 17. uri odprtje likovne razstave slovenske umetnice Ejti Štih, ki že od leta 1982 živi in dela v Boliviji. Z umetnico se bo na odprtju o njeni nevsakdanji življenjski poti in njenem delu pogovarjal Jurij Paljk. Za goriško razstavo je umetnica pripravila niz večjih slik pod skupnim naslovom Ženske.

Ejti Štih, rojstno ime Marija Štih (priimek po poroki: Štih de Fernández de Córdoba), se je rodila  novembra leta 1957 v  Kranju materi Meliti Vovk in književniku Bojanu Štihu.

Ejti Štih je študirala slikarstvo na ljubljanski likovni akademiji. Specialistični študij pa je opravila pod mentorstvom Krsta Hegedušića v Zagrebu.  

Danes Ejti Štih živi in ustvarja pretežno v Boliviji, v mestu Santa Cruz de la Sierra, kjer je v opuščeni policijski postaji ustvarila likovno galerijo. V Boliviji živi od leta 1982, ko je po poroki z arhitektom Lucho Fernadez de Cordoba prejela bolivijsko državljanstvo. Ukvarja se tudi z ilustracijo za knjige, revije, časopise, z gledališko kostumografijo in scenografijo ter s kiparskimi inštalacijami. Tematika v njenem likovnem ustvarjanju je predvsem socialno usmerjena in opisuje življenje navadnih ljudi, politikov, problematiko revščine, globalizacije in drugih aktualnih tem. Likovna dela Ejti Štih so razpoznavna po živih barvah, med katerimi sta najbolj dominantni rdeča ali modra. Leta 1981 je Ejti Štih kot scenografinja predstave Hlapci v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega prejela Borštnikovo nagrado za likovno podobo. 

Ejti Štih je imela veliko razstav na Slovenskem in po svetu, seveda največ v Boliviji, kjer živi, pred dvema letoma pa je tudi v Sloveniji pri Mladinski knjigi izšla nevsakdanja knjiga z naslovom Slike in zgodbe, v kateri so bolivijski in slovenski pisatelji na umetničino povabilo napisali zgopdo po njenih slikah. V slovenski izdaji so se prevodom bolivijskih zgodb pridružile še nove slike Ejti Štih in nove zgodbe slovenskih avtorjev: Agate Tomažič, Borisa A. Novaka, Draga Jančarja, Dušana Jovanovića, Dušana Šarotarja, Ferija Lainščka, Katarine Marinčič, Maje Gal Štromar, Milana Kleča, Patricije Maličev, Romana Rozina, Saše Pavček, Suzane Tratnik, Vinka Möderndorferja in Vlada Žabota.

Ejti Štih je izjemno prisotna na svetovnem spletu, morda najbolj poznana slovenska slikarka v svetu. O sebi je pred leti v intervjuju za dnevnik delo dejala: “Slovenijo imam brezmejno rada. Sicer imam rada tropske, vesele barve, a moje korenine so le iz tradicionalne Evrope in evropskega figuralnega slikarstva.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme