Odprtje likovne razstave s pravljično urico

Rezijske pravljice v upodobitvah študentov ilustracije UL ALUO

Razstavljalci: Gaja Aksinja Abramović, Matevž Bervar, Rea Bartulović, Zala N. Doupona, Jon Kušar, Eva Ježovnik, Nikolina Popov, Urša Volovšek, Amadeja Gvendolina Završnik

Mentorica: doc. Suzi Bricelj

Avtorica naslovne ilustracije (za pravljico Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice): Zala N. Doupona

“Malokateri narod se lahko pohvali s tako živim in raznovrstnim izborom živalskih pripovedi, kot ga predstavljajo Zverinice iz Rezije. Zvita lisica, vedno lačni volk, naivni zajček ali neotesana grdinica že več kot trideset let navdušujejo otroke in njihove odrasle.” (Anja Štefan, pesnica, pisateljica, pripovedovalka in raziskovalka pripovednega izročila)

V ponedeljek, 3. aprila, v Knjižnico Damirja Feigla prihajajo zverinice iz Rezije.

Letos mineva 50. obletnica antologije živalskih pravljic iz rezijanskega ustnega izročil Zverinice iz Rezije. Nekatere pripovedi iz knjige so v tem dolgem obdobju svoje življenje zaživele na lutkovnih odrih, televiziji, radiu, v slikanicah, revijah. Rezijske zverinice je ujel in udomačil akademski folklorist Milko Matičetov, ki je življenje posvetil zbiranju in raziskovanju slovenskega ljudskega izročila. Na svojih poteh po slovenskih pokrajinah je zapisal, posnel in tako ohranil nepregledno število pripovedi. Še posebej veliko jih je našel in zbral pri pravljičarkah in pravljičarjih v Reziji. Skrbno jih je prenesel v knjižni jezik, ki odseva sočno govorico in slogovno izbrušenost rezijanskih mojstric in mojstrov pripovedovanja.

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (UL ALUO) se je obletnici poklonila z likovnim projektom, v katerem je sodelovalo devet študentov dodiplomskega študija Oblikovanje vizualnih komunikacij, smer Ilustracija. Študentje, Gaja Aksinja Abramović, Matevž Bervar, Rea Bartulović, Zala N. Doupona, Jon Kušar, Eva Ježovnik, Nikolina Popov, Urša Volovšek, Amadeja Gvendolina Završnik, so pod mentorstvom doc. Suzi Bricelj in v sodelovanju s profesorico Mileno Milevo Blažić izbrali tri pravljice: Rusica pregnala grdinico iz lisičje hišice, Bogata osojska in uboga njivaška mišica in Prasiček ni hotel sam domu. Vsak študent je pripravil serijo štirih ilustracij na izbrano pravljico v poljubni likovni tehniki. Serije ilustracij so prvič razstavljali v okviru semestrske razstave na Akademiji in je bila na ogled med 16. januarjem in 9. februarjem, sedaj pa razstava prihaja v Knjižnico Damirja Feigla (Trgovski dom, Gorica).

Razstava bo v Knjižnici Damirja Feigla od 3. aprila do 5. maja 2023. Odprtje bo v ponedeljek, 3. aprila, ob 16.30. Prisotne bodo nagovorili doc. Suzi Bricelj, prof. dr. Milena Mileva Blažić, izr. prof. dr. Matej Šekli in Luigia Negro, predsednica Muzeja rezijanskih ljudi. Dogodek pripravlja NŠK v sodelovanju z UL ALUO in Muzejem rezijanskih ljudi.

Ob 17.30 bo sledila pravljična urica, ki bo seveda posvečena prav izbranim zverinicam iz Rezije.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme