Odprla se je edina knjigarna na Tržaškem Krasu

Piše: APE Fotografije: damj@n

Opčine / Odprtje Librarne

Na prijetno sončno sobotno popoldne 16. marca 2024 se je velika množica ljudi mudila na Dunajski cesti št. 31 na Opčinah, kjer je končno svoja vrata odprla edina knjigarna na tržaškem Krasu – Librarna – mlade Nabrežinke Urške Vidoni. Prijatelji, družinski člani, ljubitelji knjig, mediji, vaščani ter številni politični predstavniki in predstavniki krovnih organizacij so v soboto prestopili prag knjigarne, kjer se bodo vsi počutili kot doma. Nabito polne police najrazličnejših knjig v italijanščini in slovenščini so napolnile prostore Librarne s čudovitim prepoznavnim duhom po papirju.

Urška Vidoni je ob ponosnih in ganjenih starših Aleksandri Pertot in Pavlu Vidoniju vse prisotne sprejela s prijetnim nasmehom in občutenimi besedami. “Dobrodošli v Librarno. Že nekaj let sem ta projekt razvijala in razmišljala o svoji knjigarni. Včasih se je zdelo, da bodo to ostale le sanje. Z ogromnim veseljem pa danes delim z vami uresničitev tega projekta. Upam, da se boste v Librarni počutili dobro, da boste radi zahajali v njene prostore, da boste radi z mano delili ljubezen do knjig, saj je prav ljubezen do branja, ki me je popeljala na to pot,” je povedala knjigarnarica. Nepopisno veselje je s prisotnimi delila tudi Urškina mama Aleksandra. “Tako, danes smo tu, da otvorimo tvoje sanje, katere si zasledovala vsa ta leta. Uspelo ti je, na noge si postavila nekaj izrednega, svojo knjigarno. To je rezultat velike strasti, mnogih idej, veliko poguma, a tudi mnogih trenutkov malodušja, obilo vprašanj, tisoč dvomov. Ampak tvoje navdušenje, vse tvoje znanje in izkušnje so pregazile vse,” je ganjeno povedala in Urški podarila čudovito ilustracijo umetnice Vesne Benedetič.

Izredno navdušena nad odprtjem nove dejavnosti je bila tudi podžupanja Občine Trst Serena Tonel, ki je Urški prisrčno čestitala in dejala, da je odprtje knjigarne izredno pomemben dogodek, ki bo obogatil celotno skupnost. Mladi knjigarnarici so voščili in čestitali tudi predstavniki SSk Marko Pisani in Matia Premolin, generalni konzul Gregor Šuc, predsednik SSO Walter Bandelj, županja Občine Zgonik Monica Hrovatin, županja Občine Repentabor Tanja Kosmina, župan Občine Devin – Nabrežina Igor Gabrovec, predsednica rajonskega sveta Nives Cosutta ter predsednica konzorcija Skupaj na Opčinah Nadia Bellina. Pred pričakovanim prerezom traku je vikar za slovenske vernike v goriški nadškofiji Karel Bolčina blagoslovil prostore.

Mlado knjigarnarico Urško Vidoni smo v soboto “ukradli” med druženjem s številnimi obiskovalci, da bi nam lahko izrazila svoje občutke ob tako pomembnem življenjskem in delovnem dosežku. “Super je, nisem pričakovala toliko ljudi, res sem vesela in hvaležna vsem, ki so mi pomagali in stali ob strani, ter vsem, ki so si vzeli čas, da so prišli mimo Librarne.” Vrata knjigarne so se uradno sicer odprla že v petek, 15. marca. Nove prostore je tako že prvi dan obiskalo veliko število ljudi, ki so že kupili knjige. Tudi v soboto med slavjem so Urško obiskovalci “zmotili” za nakup številnih knjig. “Zelo sem vesela, da je prišlo tudi veliko družin z otroki. Povedali so mi, da je v otroškem kotičku bilo res veliko otrok, ki so brskali po policah in si ogledovali knjige.” Spomnimo torej, da Urška nudi v Librarni knjige za vse okuse. Knjige v slovenskem, italijanskem in tudi angleškem jeziku so najrazličnejših žanrov: od zgodovinskih do znanstvene fantastike, klasične literature, knjig o receptih, otroških knjig in seveda še marsičesa. Posebno pozornost je mlada Nabrežinka namenila manjšim založbam in tržaškim avtorjem, tako slovenskim kot italijanskim. Ker stoji Librarna prav na poti v šolo, je ponudba za najstnike res velika. Prav tako pa bo poskrbela tudi za šolske knjige.

Praznovanje ob odprtju nove knjigarne se je tako nadaljevalo v prijetnem veselem vzdušju in v dobri družbi. “Upam, da bom tudi v mojem malem z Librarno pripomogla k obogatitvi naših krajev. Hvala še enkrat, dobro praznovanje naprej in, seveda, dobro branje,” je vsem voščila Urška Vidoni.

Librarna je odprta od torka do sobote od 8.30 do 13. ure in od 15.30 do 19. ure na Dunajski cesti 31 na Opčinah.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme