Odprl je Tjašin White bar

Gospodarska kriza je že vrsto let spremljevalka našega vsakdana: jemlje nam moči ob vsakem koraku in včasih celo radost življenja. Kljub objektivnim okoliščinam je pa vendarle tudi res, da njena sila raste sorazmerno z našo bojaznijo, ki jo navsezadnje hrani. Tako razmišlja Tjaša Milkovič, ki se je pred nedavnim podala v novo gospodarsko pustolovščino. Pogovor s Tjašo, upraviteljico in solastnico White Bara v ul. san Nicolo' v strogem mestnem središču, je bil kratek: težko je bilo namreč držati sogovornico priklenjeno na mikrofon dlje od minute, saj jo je delo stalno preganjalo.
“Gotovo, krizo sem občutila, a kljub temu sva se s fantom odločila, da poskusiva, če nama gre. Te prostore sem držala v evidenci že tri leta: lokacija je zelo primerna: nahaja se v strogem središču, sicer pa ne v čaršiji tržaške movide”, nam je povedala, ko je že opravljala s strojem za kavo, da bi iz njega iztisnila dragoceno temno tekočino. Čeprav je v tem mestnem predelu skorajda več lokalov kot prebivalcev, se Tjašin White bar skorajda čudežno nahaja relativno daleč od ostalih tovrstnih obratov, tako da sam na sebi privablja stranke, med katerimi bo gotovo tudi veliko turistov, saj lokal stoji ravno nasproti stranskega vhoda srbsko pravoslavne cerkve. “Sami verniki si bodo privoščili kavo, saj bomo odprti tudi v nedeljskih jutranjih urah. Če dobro opraviš svoje delo, boš gotovo nagrajen”, je prepričano dejala Tjaša. Zaupala nam je, da je rojena za delo v baru. “Všeč mi je stik z ljudmi. To delo te prisili, da si ves dan nasmejan in da probleme pustiš doma”. Tej dejavnosti se posveča že 12 let. Tjašo smo videli v raznih barih, bodisi v mestu bodisi na Krasu: prijazno je stregla v kavarnah Urbanis, Mozart, raznih pubih, v baru Vatta na Opčinah in nazadnje v baru X blizu naše tržaške redakcije. “Zaradi nemogočih ritmov bara X sem se pred časom odločila, da začasno opustim delo baristke in se posvečam drugemu. Dejansko sem se hotela odpočiti”! Končno se je Tjaši izpolnila želja in odprla je svoj bar. Bil je za to pravi trenutek, kljub krizi. “V letih sem s profesionalnega in delovnega vidika rastla in ob pravem trenutku začutila, da sem pripravljena stopiti na svojo pot. To je naraven korak, celo priporočljiv, saj drugače zaostajaš za samim sabo, ne napreduješ kot oseba”.
V prostorih v ul. sv. Nikolaja je že prej bil bar. Bil je sicer dokaj zanemarjen. “Zanemarjen je bil do tolikšne mere, da smo se odločili za njegovo korenito prenovo, saj se popravljalnih del sploh ni splačalo izvesti”. Tjaša in njen fant, ki bo skrbel za birokratske zadeve, sta si zamislila slog notranje opreme. Na nežni, a konkretni belini celotnega velikega pravokotnega prostora se mehki sedeži sivobelih nians v dolgem nepretrganem zaporedju raztezajo vzdolž zida za celotno dolžino kraško-kamnitega pulta, “šanka”, ki mu leži nasproti: k udobnosti sedežev pripomorejo tudi visoke blazine, ki poleg funkcionalne vloge imajo tudi estetski čar. Ob teh naslanjačih so postavljene mizice in stoli. Osrednji prostor ločuje od sosednjega manjšega kamnit obok. Zakaj pa ta prisotnost belega in sivega? “Zato, da se lahko poigravam z barvami prtičkov, prtov in cvetlic ter luči. Zidov ne beliš vsako leto… ”, je dejala Tjaša. Naš pogled je nato zastal ravno na zidovih, kjer so visele slike umetnice Dilke Bear in slikarjev Paola Petrangelija in Bafefita. “Razstave bomo ciklično prirejali, ob tem pa veliko računam še na degustacije krajevnih kraških in brežanskih vin in olj. Upam, da bomo to začeli že pred decembrom. Prirejali bomo tudi koncerte v živo in DJ večere”, je povedala Tjaša. Podjetni in iskreni kraševki – doma je s Cola – bosta stala ob strani še dva pomagača. Bar je nepretrgoma odprt od 7.30 do 22. ure od ponedeljka do sobote; v nedeljo pa bo obratoval le v jutranjih urah.
Kakšne sposobnosti mora imeti barman, da postane njegov lokal prepoznaven? “Verjamem, da je nadvse pomemben nasmeh, s katerim se predstaviš stranki. Večkrat sem opazila, da tržaški baristi ‘varčujejo’ s simpatijo. Ljudje zahajajo v bar, ker se v prijaznem okolju počutijo dobro”, je povedala plavolasa Tjaša.
IG

V Trstu, kljub gospodarski krizi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme