Odpis 29 milijonov evrov dolga družini Zorana Jankovića!

V Sloveniji so kritike vladajočim, premieru in vladi, postale pogostejše in popolnoma dokazljive, kar vzbuja upanje, da bodo uspešnejše pri izboljševanju razmer v državi. Treba pa je upoštevati, da so prizadevanja opozicije in civilno družbenih gibanj še vedno oslabljena, saj je veliko ljudi iz različnih skupin in slojev, ki menijo, da je vlada Marjana Šarca dobra in uspešna. Po prepričanju avtorja rubrike z naslovom TV KUOLAR, ki jo objavljajo v tedniku Demokracija, v Sloveniji streznitve še kar ni in ni! Po njegovi oceni je večina Slovencev v idejnem in političnem pogledu tako otopela, da bi jih lahko vsaj polovico odpeljali v koncentracijsko taborišče, pa se tega ne bi zavedeli, ne bi dojeli. Miro Petek, nekdanji časnikar, potem politik v aparatu Slovenske demokratske stranke, v zadnjem času pa ponovno časnikar, piše, “da je čas volitev in čas protestov”. Po njegovem postaja jasno, da sedanjih oblastnikov v Sloveniji po demokratični poti ni mogoče zamenjati. “Zamenjajo jih lahko le protesti, ulica, vstaja”. Direktor vplivnega Inštituta za razvojne in strateške analize, Frane Adam, je prepričan, “da si premier Marjan Šarec utira pot avtoritarnega voditelja leve politične usmeritve. Slovenija je glede demokracije precej nazadovala, zato bi bila brez pomislekov sprejeta avtoritarna vladavina. Vendar pa pod pogojem, da režim Marjana Šarca prebivalstvu zagotovi brezskrbno potrošništvo. Toda z vso odgovornostjo in prepričanjem opozarjam, da je gospod Marjan Šarec prvi politik pri nas v Sloveniji, ki res in dokončno nima nobenega občutka za politični pluralizem in demokratične vrednote”.
Toda zgodilo se je nekaj, kar je ponovno potrdilo izjavo ljubljanskega župana Zorana Jankovića javnim občilom v Zagrebu, “da je on nedotakljiv in vsestransko zaščiten v javnosti in politiki zato, ker je večni nasprotnik Janeza Janše”. Premier Marjan Šarec, ministrica za pravosodje Andreja Katič in drugi v vladi so podprli odločitev sodišča, ki je družini ljubljanskega župana Zorana Jankovića odpisalo kar 29 milijonov evrov dolga. To je bil sicer že drugi primer odpisa dolgov, vendar gre za najvišji znesek doslej. Ljudje so jezni in zgroženi, javnost pa je z zelo objektivnim komentarjem podprla POP TV, sicer največja komercialna televizijska postaja v Sloveniji. Odločno in večkrat je zoper odpis dolga družini Jankovič protestiral nekdanji mariborski župan Franc Kangler, ki je bil sam žrtev velike policijske in pravosodne afere. Njegove navedbe o krivicah, ki so mu bile povzročene in bo o njih razpravljala posebna parlamentarna preiskovalna komisija, so na spletu Facebook dosegle že 260 tisoč ogledov, javnost pa se še naprej zgraža zaradi afere z odpisom posojila družini Zorana Jankovića. Zdajšnji ljubljanski župan ni bil še nikoli obravnavan, priprt in kaznovan, kljub mnogim ovadbam zoper njega. Nekdanji mariborski župan Franc Kangler se prizadet in nemočen sprašuje, “kakšna država smo to, da lahko kot Zoran Janković odneseš 29 milijonov evrov, pa te nihče nič ne vpraša”.
Seveda, ko ljudje dobijo občutek, da živijo v državi, kjer roka pravice ni za vse enaka, se začenjajo težave tudi za vladajoče. Pa lahko Marjan Šarec še tako govori, da so zakon, ki je Jankovićem omogočil odpis 29 milijonov evrov dolga, sprejeli levi in desni poslanci in da takrat njega ni bilo zraven. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež: Javnost je zgrožena!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme