Odpadel je jubilejni festival v Števerjanu

Pod Borovci v Števerjanu bi v začetku julija letos moral potekati jubilejni, 50. Festival narodno-zabavne glasbe. Ilaria Bergnach, predsednica SKPD Frančišek B. Sedej, pa je 30. aprila popoldne prek Facebooka in Youtuba sporočila, da prireditve, kot je bila predvidena v treh večerih, žal ne bo. “V situaciji, v kateri smo, sploh ne moremo predvidevati, kateri bodo pogoji in vladni odloki, ki bodo urejevali javno življenje”. Obenem je izrazila upanje, da bodo mogoče še do konca leta priredili dogodek, na katerem bi lahko v živo zadonela narodno-zabavna pesem in da bi vsaj na tak način obeležili 50. obletnico festivala. “Javno zdravje pa mora biti na prvem mestu v interesu nas vseh”.

Vodstvo društva je še sporočilo, da od začetka aprila imajo na spletnem portalu novo celostno grafično podobo festivala. Ob jubileju so jo želeli osvežiti in posodobiti. Izbrali so novo barvo in logotip, ki bosta ljubitelje števerjanskega praznika spremljala na prihodnjih prireditvah.

Na Facebook strani in Instagram profilu prav tako od 1. aprila trikrat tedensko objavljajo odlomke nekaterih tekmovalnih pesmi, izvirnih melodij festivala. Posnetki so nastali v živo. Tako so želeli nagovoriti ljubitelje narodno-zabavne glasbe in najaviti dopolnitev festivalskega podcasta. Pred kakim mesecem so se namreč odločili, da bodo digitalizirali in naložili na splet zvočne posnetke vseh festivalov, se pravi, da bodo obogatili in dopolnili podcast, ki sicer obstaja že tri leta (sedej.org/podcast). Delo naj bi opravili do konca junija; ker pa festivala letos ne bo, so odločili, da bo obogateni podcast javen že od danes. Pesmi vseh festivalov bodo nalagali sproti. Posnetke je posredoval Niko Klanjšček, nekdanji član ansambla Lojzeta Hledeta, ki je dolgo let skrbel za ozvočenje festivala in hrani zvočne zapise vseh festivalov. “Posnetki nosijo v sebi neposrednost, svežino, energijo in izvirnost slovenskih ter zamejskih ansamblov”, piše v tiskovnem sporočilu. S temi objavami se društvo želi zahvaliti vsem, ki so nastopili na odru, obenem pa daje možnost vsem, da podoživimo trenutke, ki se iz leta v leto seštevajo na števerjanskem festivalu. Do danes je naloženih 15 izvedb festivala in preko 300 pesmi. 

Ob 50-letnici Festivala narodno-zabavne glasbe “Števerjan” pripravlja društvo tudi CD ploščo. Njen izid je bil predviden v juliju, predstavili pa jo bodo, ko bo publika lahko spet stopila v dvorane. V zgoščenki bodo zbrane pesmi, ki so se še najbolj vtisnile v srce.

Tudi v tem času so aktivni na spletu. V soboto, 2. maja, bodo pod Borovce postavili inštalacijo, iz katere bo mogoče slišati izbor zvočnih posnetkov festivalov, napovedi, pozdravov, skratka pomenljivih utrinkov manifestacije. Prav 2. maja 1971 se je zgodil prvi števerjanski festival. Zaradi omejitve premikanja bo možno “obiskati” inštalacijo po spletu z neposrednim predvajanjem. Vsakdo jo bo v soboto pod večer lahko videl na Facebook strani in Youtube kanalu.

Člani društva Sedej še naprej skrbijo, da bi narodno-zabavna glasba ostala živa med našimi ljudmi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme