Odmik s psalmi, ki ga živiš doma

Piše: Jba

Združenje Delavnice molitve in življenja

V Združenju Delavnice molitve in življenja koristno uporabljajo digitalno tehnologijo, da lahko udeležencem posredujejo vsebine za duhovno življenje, ki jih sami živijo doma v njim najbolj primernem času dneva. Tako je na zadnjem virtualnem duhovnem odmiku več kot 300 udeležencev štiri dneve živelo močne čase ob psalmih.

Kdor se je prijavil (www.dmz.si), je vsak dan dostopal do besedila (nagovori o psalmih, navodila za meditacijo ter predlogi za molitev) ter vzporedno spremljajočih zvočnih posnetkov. Vsebina je temeljila na knjigi Psalmi za življenje p. Ignacia Larrañaga OFMCap, ustanovitelja Delavnic molitve in življenja, ki pa za zdaj v slovenščino še ni prevedena.

Eden od ciljev je bil spoznati globine nekaterih čudovitih psalmov in izkusiti Božje delovanje, da bi mogel posameznik osebno izbirati ponujene in odkriti še druge primerne psalme za vsakodnevno poživitev molitve glede na trenutno duhovno potrebo. Ob tem pa se je treba tudi zavedati, kako so te molitve molili preroki, svetniki, mučenci, sam Jezus in Marija, da so dosegali povezanost s svojim Bogom.

Da so psalmi postajali hrana za življenje duha na živ in rodoviten način, lahko razberemo tudi iz pričevanj in molitev udeležencev:

“Še danes imam v mislih Ps 51. V koronskem času mi je odmik marsikje odstrl tančico napačnih mladostniških odločitev, kjer sem malo skrenila z Jezusove poti. Po vsej milosti in hvaležnosti sva se nekje srečala. Od takrat sva združena in še bolj poglobljena tudi s pomočjo DMŽ. Ps 51 me podpira in mi daje moč in hvalo, kako je Jezus usmiljen in te ne prezira. Ps 103 pa me ozdravlja vseh bolezni in zmot. Zato se s ponižnostjo zahvaljujem Gospodu, ker na veke traja njegova dobrota. Amen.” (S. A.)

“Oj, Gospod, sliši me! Pomagaj mi, da se prepoznan stisnem v tvoj objem!” (M. D.)

“Ja, hrana za mojo dušo, ki jo zelo potrebujem. Zelo sem vam hvaležna. Da zdaj nežno čutim Njegov objem, mir, ljubezen …” (J. V. U.)

“1. dan, z menoj je vsak dan. V rutini sem prepoznala svojo težavo. Naj mi Gospod pomaga, da ne bom iskala sprememb, ki prihajajo od zunaj, temveč poživljajočo tišino, molk, ki prihaja od znotraj.

2. dan Te prepoznam v dihu in Besedi. Kakor zrak me obkrožaš, Gospod, kaj želiš, da storim. Da se v Tebi umirim in brezpogojno zaupam, saj si Ti moj rešitelj. Ti, Gospod, si usmiljen. Poslušam Te in se Ti izročam, Ti osrečuješ mojo dušo, Ti, Gospod. Hvala Ti za prosojnost, za Tvojo prisotnost in Besedo! Molitev in psalmi, to je blagoslov za mojo dušo. Gospod ve, kaj potrebujem.

Tretji dan, ko se prepustim ponižnosti in zaupanju, da vse premorem v njem, ki mi daje moč, vero, ljubezen … Danes me je še posebno nagovorila vrstica 51,12, “čisto srce, o Bog, mi ustvari, stanovitnega duha v meni obnovi”. Z nenehnim ponavljanjem te vrstice se potopim v Božje usmiljenje, ki me je reševalo, me rešuje in me bo reševalo vse dni življenja. Doživela sem čudovit objem milosti in ljubezni. Slava Ti Gospod, moj Bog.
Tudi vrstica 51,17 odzvanja in me nagovarja, “da odveže moje ustnice in mi da dejavno moč pričevanja”. (A. L.)

“Tako čudovite razlage, zakaj je v psalmih toliko izrazov sovraštva, želje po maščevanju ipd. … nisem našla nikjer kot le pri vsebini tega odmika. Besede avtorja zares zadenejo v bistvo človekove narave. Hvala za vaše delo in ljubezen, ki jo vnašate v pripravo tega odmika.

Čudovite besede br. Ignacia: “Ko živo izkusim, da mi daje Bog trdnost, da je moj Oče, me ljubi, je moja trdnjava in polnost, česa naj se še bojim? Strah izgine, ker mojo samoto napolni Bog. Zelo me nagovarjajo tudi besede, kaj je mir. MIR je odsotnost vsega zla in prisotnost vsega dobrega, kar v originalu pomeni ŠALOM.” (M. S.)

“Vsak trenutek želim biti povezana s Teboj, moj Gospod.
Branje Tvoje besede me v vsem poživlja.
Biti v tišini s Teboj mi je v veliko veselje.
Preplavlja me tvoja ljubezen, ki mi daje moč v vseh preizkušnjah.
Ostaniva povezana, moj Bog.
Hvala in slava Ti, moj Gospod.
Amen” (E. K.)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme