“Odložite orožje! Naj se začne velikonočno premirje!”

Piše: JUP Fotografije: Ksenja Hočevar

Papež Frančišek na Cvetno nedeljo ponovno pozval k premirju in končanju vojne v Ukrajini

Pred molitvijo Angel Gospodov in sklepom slovesne svete maše je papež Frančišek na Cvetno nedeljo pozdravil vse navzoče, tudi okoli 500 romarjev iz Slovenije, ki jih je vodil metropolit in ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Katoliški tednik Družina je namreč organiziral romanje svojih bralcev in vsi slovenski romarji so se tudi udeležili svete maše, ki jo je papež Frančišek po dveh letih daroval na Trgu sv. Petra v Rimu ob navzočnosti vernikov. Po dveh letih je to bilo zaradi pandemije prvič in v neposrednem televizijskem prenosu smo lahko občudovali tudi slovenske vernike z zastavami in butaricami, kako so pozdravljali svetega očeta.

Dejansko je papež Frančišek v teh temnih časih vojne v Ukrajini še edina svetla luč, če smemo tako reči. Dnevna radijska, televizijska, časopisna poročila, ki jih spremljamo, hote ali nehote, govorijo samo o vojni in grozodejstvih v Ukrajini. Vojna je strašna, grozodejstva velikanska, posnetki mrtvih, ranjenih so vsakodnevni, kot smo tudi vsak dan priča medijski vojni, ki ima za posledico zmedenost med ljudmi. Žal so tudi med nami taki, ki ne ločijo med napadalcem in žrtvijo. Vse skupaj na vse nas deluje izjemno moreče, saj ne vidimo izhoda; mrtvih in beguncev je vse več, vse bolj se namreč tudi odmika čas, ko naj bi Rusi in Ukrajinci sklenili vsaj premirje, če že ne bi takoj prenehali vojne. Ne moremo tudi mimo dejstva, ki ga vsaj večina slovenskih medijev načrtno zamolčuje, mimo dejstva namreč, da je imel slovenski premier Janez Janša prav, ko je skupaj s češkim in poljskim premierjem kot prvi šel obiskat ukrajinsko vlado v Kijev in je tako pokazal, na kateri strani stoji sam in večina Slovencev, na strani napadenega ukrajinskega naroda. Prav je imel takrat, ko je na vprašanje ukrajinskih kolegov, kje so ostali predstavniki Evropske unije, kratko in jedrnato odgovoril: “Ne skrbite! Prišli bodo, vsi bodo prišli!” In to se je minuli teden tudi zgodilo, ko so najvišji predstavniki EU šli na obisk k Zelenskemu v Kijev, kot je Ukrajincem s svojim obiskom izkazal priznanje tudi britanski premier Boris Johnson.

Pa vendar stojimo na strani papeža Frančiška, ki danes edini stalno in nenehno zahteva, da se preneha vojna, da se doseže premirje, kot tudi stalno zahteva, naj se preneha nesmiselna in bogoskrunska preprodaja orožja. Seveda ne moremo omeniti vseh njegovih prizadevanj in molitev za mir, za prenehanje vojne v Ukrajini. a povejmo, da je bila ganljiva njegova nedeljska molitev za vse mlade fante, ki so kot vojaki poslani v vojno.

In zato bomo namesto našega komentarja tudi tokrat dali besedo papežu Frančišku, ki je po molitvi Angelovega češčenja ponovno nedvoumno in jasno pozval k premirju: “Dragi bratje in sestre! Preden sklenemo to obhajanje, bi rad pozdravil vse vas, še posebej pa romarje, ki ste prišli iz različnih držav, med katerimi ste številni mladi. Vsem, tudi tistim, ki ste povezani preko medijev, voščim lep veliki teden. Blizu sem dragemu perujskemu narodu, ki preživlja težak trenutek družbene napetosti. Spremljam vas z molitvijo in spodbujam vse strani, da čim prej poiščejo mirno rešitev v dobro države, še zlasti najrevnejših, ob spoštovanju pravic vseh in institucij.

Kmalu se bomo obrnili na Marijo v molitvi Angel Gospodov. Ravno Gospodov angel je v oznanjenju Mariji rekel: “Bogu ni nič nemogoče” (Lk 1,37). Za Boga ni nič nemogoče, celo končati vojno, katere ni videti konca. Vojna, ki nam vsak dan postavlja pred oči gnusne poboje in grozovite krutosti nad neoboroženimi civilisti. Nad tem molimo.

Smo v dneh pred Veliko nočjo. Pripravljamo se obhajati zmago Gospoda Jezusa Kristusa nad grehom in smrtjo. Nad grehom in smrtjo, ne nad nekom in proti nekomu drugemu. Toda danes je vojna. Zakaj se hoče zmagati tako, na način sveta? Tako se le izgubi. Zakaj ne pustiti, da On zmaga? Kristus je nosil križ, da bi nas osvobodil oblasti zla. Umrl je, da bi kraljevali življenje, ljubezen in mir.

Odložite orožje! Naj se začne velikonočno premirje; vendar ne, da bi ponovno napolnili orožje in nadaljevali boj, ne!, premirje za dosego miru z resničnimi pogajanji, ki so pripravljena tudi nekaj žrtvovati za dobro ljudi. Kakšna bo pravzaprav ta zmaga, ki bo zasadila zastavo na kup ruševin?

Bogu ni nič nemogoče. Zaupajmo se mu na priprošnjo Device Marije.”

Naj bodo te jasne papeževe besede vodilo vsem nam, predvsem pa naj bodo navdih vsem voditeljem, ki bi lahko na kakršen koli način pripomogli, da bi se krvava vojna v Ukrajini takoj končala!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme