Odlični uvrstitvi DVS Bodeča neža na zborovskem tekmovanju v Španiji

V kategoriji ženskih zborov je v petek, 20. julija, je s 168,5 točk dosegla 2. mesto in je za prvourščenim zborom iz Budimpešte zaostala samo za pol točke. Vrhovska dekleta pod vodstvom dirigentke Mateje Černic so izvedle 4 dela, med njimi obvezno «SALVE REGINA» Miklósa Kocsárja (1933) in Zima slovenskega skladatelja L. Lebiča. Dekleta so se na tekmovanje prijavila v sklopu širšega projekta z naslovom »Svežina dekliške vokalnosti«, s katerim so na odrske deske prinesle heterogen ter zgodovinsko in stilistično raznolik program. Za dekliško vokalno skupino Bodeča neža je tretje mesto zasedel zbor Grex vocalis iz Osla (164 točk), na četrtem mestu pa je pristal zbor Corde noies Orfeo catala iz Barcelone (156 točk).

V kategoriji ljudskih pesmi je v soboto, 21. julija, v konkurenci 17 zborov moških, ženskih in mešanih sestavov, osvojila zelo visoko 4. mesto s 128,5 točkami. Gre za zelo pomemben uspeh tudi glede na kakovost ostalih tekmujočih zborov iz celega sveta. Na prvo mesto se je namreč uvrstil zbor Univerze s Filipinov s 136,6 točkami, drugo mesto je pripadlo Magnificat Youth choir iz Budimpešte (136 točk), tretje pa ruskemu zboru Allegri Children's Choir. Šlo je za zelo kakovostno tekmovalno kategorijo, v kateri so nastopajoči ljudske glasbene motive predstavljali s pesmijo in koreografijo. Vrhovska dekleta pod vodstvom Mateje Černic so predstavila širok izsek iz slovenske ljudske zakladnice, ki je tako prišla do izraza tudi v Španiji.
Oba uspeha, ki ju je dosegla DVS Bodeča neža, ponovno pričata o visoki kakovostni ravni zborovskega petja, ki ga ta skupina dosega vseskozi v zadnjih leti. Uvrstitev na festivalu, ki letos praznuje že 30 let, je potrditev večletnega uspešnega dela, ki je bilo prepoznano že na drugih mednarodnih tekmovanjih (Bratislava, Neerpelt, Vittorio Veneto, Maribor).

Dekliška vokalna skupina Bodeča neža je na mednarodnem zborovskem tekmovanju v Cantonigrosu v Kataloniji zabeležila dva odlična dosežka.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme