Odkritje obnovljenega madžarskega spomenika

V četrtek, 29. maja, je na pobočju Škabrijela potekala zanimiva slovesnost, ki nas je vnovič ponesla v čas prve svetovne vojne in soške fronte. Precej ljudi je prišlo na odkritje obnovljenega madžarskega spomenika na južnem pobočju tega hriba, ki je med krvavimi
spopadi leta 1917 veljal za pravi hrib smrti. Na slovesnosti so bili prisotni predstavniki madžarske in slovenske države, vojske, veleposlaništva, krajevnih oblasti in veteranskih društev, ki negujejo spomin na prvo svetovno vojno.
Poleg tega so ob spomeniku zmolili katoliški, protestantski in judovski vojaški vikarji.
Posebna zasluga gre tudi članom Društva soška fronta Nova Gorica, predvsem predsedniku Tadeju Munihu, ki so pomagali pri obnovi spomenika. Nasploh je spomenik dolga desetletja veljal za izgubljenega, šele pred slabimi dvajsetimi leti so ga ponovno odkrili člani omenjenega društva.
Madžarski vojaki so se na Škabrijelu izkazali predvsem jeseni 1917, po koncu krvavih bojev med 11. soško ofenzivo. V obrambnih bojih, ki so potekali od sredine septembra do 28. oktobra 1917, je življenje izgubilo več kot osem tisoč madžarskih vojakov. Obramba Škabrijela je preprečila sesutje soške fronte in posledično omogočila preboj pri Kobaridu. V tedanjih bojih so se jeseni 1917 junaško borili predvsem pripadniki 4. (nagyváradskega) domobranskega pehotnega polka, šlo je za vojake iz nabornega območja okrog mesta Oradea v današnji Romuniji. Po koncu bojev, leta 1918, so hrabrim madžarskim branilcem postavili štiri podobne spominske piramide, tri na Krasu (na severnem pobočju Debele griže, v Martinščini, pri Novi vasi) in omenjeno na južnem pobočju Škabrijela. Po koncu vojne in razpadu Habsburške monarhije so bili vsi prepuščeni zobu časa in v zadnjih letih obnovljeni.
Renato Podbersič ml.

Škabrijel

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme