Odbornik za gospodarski razvoj je Edi Kraus

Prvi odbornik slovenske narodnosti občine Trst je bil v šestdesetih letih Dušan Hreščak, ki je kot predstavnik tedanje socialistične stranke skrbel za različne resorje, ki so vključevali ekonomat, davke in pristojbine, proračun, socialno skrbstvo, javne industrijske storitve in zdravstvo. Hreščak je bil član odbora do leta 1971, njegovo imenovanje je sprožilo oster val polemik v tržaških desničarskih krogih. Leta 1970 je član mestne uprave postal tudi predstavnik stranke Slovenska skupnost Rafko Dolhar, ki je skrbel za zdravstvo, še prej pa za socialno skrbstvo. Odbornik občine Trst je bil nato še en predstavnik stranke lipove vejice, Aleš Lokar. Po Dariu Jagodicu, ki je vodil resor javnih del, pa dolga leta ni bilo v županovi ekipi nobenega Slovenca, niti v času Illyjevega županovanja. Po desetih letih obdobja desnosredinskega veljaka Roberta Dipiazze in začetnem dveletnem obdobju levosredinskega župana Roberta Cosolinija, ko je kazalo, da prostora za slovenskega odbornika ni, bo v mestni vladi ponovno sedel član slovenske narodne skupnosti v Italiji.
Prejšnji teden je namreč prišla v javnost vest, da je podjetnik Edi Kraus sprejel vabilo tržaškega župana Cosolinija, ki mu je ponudil vodenje resorja za gospodarski razvoj. Edi Kraus sodi med t. i. zunanje, se pravi nepolitične osebke, njegovo imenovanje temelji zato izključno na strokovnosti njegove poslovne preteklosti in sedanjosti. Krausa poznamo kot uspešnega podjetnika, ki je svoj poslovni spekter usmeril v geopolitično okolje Slovenije in Hrvaške. Najbrž gre imenovanje Edija Krausa na tako strateškem odborništvu razlagati tudi v luči prizadevanja mestne uprave, da bi Trst glede na hude gospodarske okoliščine lahko v prekomejni sinergiji ustvaril tvornejšo perspektivo za svojo prihodnost. Ime Edija Krausa je povezano z delovanjem podjetja Julon v Sloveniji in italijanske družbe Aquafil, pred časom je vstopil tudi v upravni svet tržaškega občinskega podjetja AcegasAps. Pred nekaj leti je predsedoval Slovenskemu deželnemu gospodarskemu združenju. Kraus je svojo odločitev sprejel tudi zaradi čuta odgovornosti, ki ga kot podjetnik ima do okolja, v katerem živi: glede na svoje številne službene obveznosti bo vsekakor znal odmeriti pravi čas novemu položaju.
Kraus ne bo edini nov član v preoblikovani Cosolinijevi upravi. Nekdanji predsednik SDGZ bo namreč nadomestil dosedanjega odbornika Fabia Omera. Upokojeni kvestor iz Livorna Bruno D’Agostino, ki je bil svojčas uslužbenec tržaške kvesture, bo prevzel položaj, ki ga je do sedaj imel Emiliano Edera: ta se namreč odpravlja ‘v boj’ na deželne volitve, v Cosolinijevi ekipi je skrbel za šport in osebje. Eleno Pellaschiar, ki je vodila odborništvo za trgovino, obrt in turizem, bo v občinski upravi nadomestil Franco Miracco, ki bo skrbel za kulturo. Točno prerazporeditev resorjev bo župan določil v kratkem.
Kot nam je povedal občinski svetnik SSk Igor Švab, stranka lipove vejice pozdravlja imenovanje Edija Krausa na čelo odborništva za gospodarski razvoj, prav tako se veseli ponovne ‘avtonomije’ kulturnega odborništva, ki ga je po odpovedi pok. Andree Marianija vodil sam župan. “Paziti pa moramo, da se cilji novega odbornika usklajujejo s potrebami našega območja. Trst zlasti v trenutnem nerožnatem položaju ne potrebuje takih kulturnih načrtov, s katerimi se lahko ponašajo že itak taka mesta, ki so sama na sebi turistična točka, kot so na primer Benetke. Naše mesto mora ovrednotiti adute, ki jih že ima: te prednosti lahko privabijo določeno število koristnikov, ki bi jim lahko pravili ciljni turisti”, nam je povedal Igor Švab.
IG

Zamenjave v Cosolinijevi občinski upravi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme