Od utopije do disidenstva

Do 12. avgusta je na ogled dragocena razstava o ruskem socrealizmu “Od Utopije do Disidenstva” (1951-1991) v miljskem muzeju Ugo Cara'. Občina Milje oz. njeno odborništvo za kulturo prvič predstavlja v Italiji izbor slik, plakatov, risb, grafik in uporabnih predmetov iz zbirke časnikarja Francesca Bigazzija, ki je bil 30 let dopisnik in tudi kulturni ataše italijanske ambasade v Sovjetski zvezi oz. Rusiji. Koordinatorka projekta je Barbara Negrisin, postavitelj razstave pa Massimo Premuda.
Možno si je ogledati tako tradicionalne portrete od Lenina in Stalina do herojev dela, kot tudi manj konvencionalne, npr. Lenin v družbi otrok in ribičev. Zelo lepi so tudi izrisani portreti malih pionirjev. Prehod iz Sovjetske zveze v Rusijo perestrojke pa izpričujejo razne slike in kolaži disidentskih umetnikov, a tudi številni simbolični predmeti kot npr. kristalna vaza iz Gorbačovega kabineta.
Daleč od stereotipov kulta osebnosti in propagande sovjetskega režima preveva izbor, pri katerem je sodelovala ruska strokovnjakinja Tatjana Vilinbakhova, sla po poduhovljenosti, ki je tako značilna za rusko dušo. Urnik razstave s prostim vstopom: od torka do petka od 17. do 19. ure, v soboto od 10. do 12. in od 17. do 19. ure, v nedeljo samo od 10. do 12. Za informacije se lahko pokliče Občino Milje na tel. 0403360340 ali epošto ufficio. cultura@comunedimuggia. ts. it.
Davorin Devetak

Razstava v miljskem muzeju Ugo Cara'

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme