Od tedna kulture do pusta

V februarju je bilo dogajanje v občinskem otroškem vrtcu v Šempolaju pestro.

Vzgojiteljici Martina Šolc in Ingrid Sedmak sta v okviru praznovanja slovenskega kulturnega praznika organizirali teden slovenske kulture. V tem tednu so otroci z vsakodnevnimi dejavnostmi na različne načine spoznavali, kaj je kultura.

Praznovanje Prešernovega dne se je začelo z glasbeno-lutkovno predstavo: vzgojiteljici sta otrokom zaigrali balado Povodni mož. Prevzetna Urška in “strašni” povodni mož sta otroke dobesedno očarala. Med tednom so otroci prisluhnili tudi predstavitvi Pesmi o lepi Vidi. Nato so našega največjega pesnika Franceta Prešerna, njegovo življenje in delo spoznavali prek pravljice O dečku, ki je pisal pesmi. S pomočjo slikovnega gradiva so odkrivali Slovenijo in Ljubljano, slovenske simbole, zastavo, grb in prisluhnili Zdravljici. Otroci so bili tudi likovno zelo ustvarjalni. Ustvarili so lepljenko slovenske zastave in tiskali Slovenijo, risali Prešernov portret z ogljem, junake njegovih pesmi itd. Za konec pa so se preizkusili kot pesniki in sami napisali poezijo, saj so se celo zimo, v okviru jezikovnega pouka, igrali z besedami, glasovi in rimami.

Po tednu kulture je bil na vrsti sv. Valentin, pomladin, ki po ljudskem izročilu prinese ključe od korenin. Otroci so se podali na raziskovalni sprehod in opazovali, ali je pomlad že na poti. Ob prazniku ljubezni in zaljubljencev so se tudi pogovorili o pomenu ljubezni in prijateljstva.

Pred zimskimi počitnicami pa se je zvrstil še veseli pust, ko so otroci spoznavali naše pustne običaje, izdelali zabavne pustne ropotuljice, klovne, peli vesele pesmice in plesali. Najlepše pa je bilo, ko so v vrtec prišle maškare ter se zabavale na pustnem rajanju in se posladkale s krofi.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme