Od Prešerna do mimoze

Piše: Katarina Visintin

Števerjan / Ob dnevu slovenske kulture in 8. marcu

Kaj pomeni kultura pri nas? Stare in nove generacije razumevajo in doživljajo kulturo na enak način? Ali je zamejski slovenski prostor pravo okolje za razvijanje umetniških ambicij mladih? So danes ženske res enakopravne moškim na vseh družbenih področjih, kot piše v zakonih demokratične države? To so bila iztočna vprašanja, ki si jih je Kristina Knez, ravnateljica goriškega Dijaškega doma Simona Gregorčič, postavila v priložnostnem govoru na prireditvi Od Prešerna do mimoze.

Kulturno društvo Briški grič in Skupina75 sta priredila tradicionalni umetniški poklon ob dnevu slovenske kulture in dnevu žena v soboto, 12. marca 2022, v Domu na Bukovju v Števerjanu. Pred številno publiko sta se predstavila otroški zbor Briški slavčki in vokalna skupina Briške trcinke pod vodstvom Mojce Cej in ob klavirski spremljavi Valentine Cibic. Sodelovali so tudi recitatorji Odra mladih. Po začetnem pozdravu Joška Terpina, predsednika društva Briški grič, je Kristina Knez v svojem govoru opisala slovensko kulturo kot steber narodne in jezikovne pripadnosti, ki zamejski prostor neposredno povezuje s slovenskim narodom v celoti. Mladi danes razumevajo kulturo na drugačen način, je dejala. Potrebno bi bilo se prilagoditi današnjim novostim, izkoristiti vse priložnosti ter širiti okvire zamejskosti in tako tudi slovenski jezik. Le tako bi domači kraj lahko postal pravo okolje za uveljavitev mladih v skupnosti in uresničitev njihovih ambicij. Govor se je dalje dotaknil stanja ženske v sodobni družbi. O tem je Knezova poudarila, da prepogosti zločini, prednosti na delavnem mestu, neenakosti pri porazdelitvi vsakodnevnih dolžnosti in neenakovredni dohodki zrcalijo zdaleč enakopravno družbo. Vedno več je ranljivih skupin, ki bi jih zakoni morali ščititi. Družbena slika pa jasno dokazuje, da se zakoni največkrat ne upoštevajo in se zlahka pozabi, da je človek najprej človek, potem pa vse drugo.

Prireditev je bila tudi priložnost za odprtje fotografske razstave Ženski pogledi. Letos svoje fotografije razstavljajo Nicole Barbo, mlada likovna ustvarjalka, ki se je tako prvič predstavila širši skupnosti, Tamara Mizerit, nadarjena samoukinja ne le v fotografiji, temveč tudi v risanju in na splošno v ustvarjalnih ter ročnih delih, in Dominique Pozzo, priznana poklicna fotografija, ki se ji obeta uspešna kariera. V imenu Fotokluba Skupina75 se je umetnicam zahvalil za sodelovanje njegov predsednik Marko Vogrič. Razstava bo na ogled do konca marca.

Kulturni večer se je končal s skupnim pozivom k miru in čim hitrejšem koncu vojne.

Preberi tudi

Biseri filmske glasbe

Kultura

Pošasti nas preganjajo …

Goriška

Posebno praznično leto

Goriška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme