“Od nekdaj me je veselilo delo v vinogradu”

Piše: Matevž Čotar

O kmetiji, vinarstvu in družini smo se pogovorili s Števerjancem Giannijem Maniajem, ki je pred enim letom ustekleničil prve steklenice svojega vina Mania’, ki ga v teh izrednih časih dostavlja tudi na dom.

Od kdaj sploh kmetuješ?

Odkar pomnim! Kmetijo je imel nono in me je vedno vzel s sabo na njive in v vinograde. To me je od nekdaj veselilo in takoj sem se navezal na “zemljo” in sem zato tudi nadaljeval po tej poti. V začetku smo imeli le neustekleničeno vino; ko je končalo vreti, smo ga v cisternah prodajali v celoti. Potem so prišla leta, ko so kupci plačevali oz. ocenjevali vino po isti ceni kot grozdje, zato se je nono odločil, da bomo prodajali kar grozdje.  

Kaj pa potem?

Kmetijo sem od nonota prevzel leta 1999;  do leta 2018 sem kmetoval in prodajal grozdje kot po tradiciji. V zadnjih desetih letih pa sem resno premišljeval, da bi svoje vino ustekleničil in ga začel prodajati, zaradi različnih razlogov pa se nisem nikoli odločil. Do tega je prišlo v zadnjih dveh letih, ko sem razumel, da tudi moji otroci, Patrik, Luka in Greta, z veseljem delajo v naravi in mi radi pomagajo. To je bil v bistvu zagon, da sem začel stekleničiti vino.

Si bil zadovoljen s prvim letom? Koliko steklenic si pripravil?

Kmetija je majhna, sedem hektarjev v Števerjanu, s časom pa bi jo rad razširil. Še zmeraj seveda prodajam grozdje, ker me ljudje oz. kupci morajo še spoznati, zato bi bilo tvegano investirati vse v steklenice, ne da bi vedel, koliko bom prodal. 

Dela je zdaj seveda več. Priprava vina in stekleničenje zahtevata več časa v kleti in prodaja je še bolj zamudna. Odločil sem se za 4.000 steklenic treh sort, merlota, souvignona in sivega pinota. Prvo leto je bilo kar trdo, ljudje morajo komaj spoznati to, kar ponujaš. Odziv pa je bil kar dober. Pridružil sem se “družini” porekla Collio in števerjanski vinoteki, kar mi gotovo pomaga, da sem bolj prepoznaven. 

Izredno stanje, ki ga prinaša nov virus, pa je gotovo vse zakompliciralo, kajne?

Tako je, v bistvu je covid-19 vse zaustavil in prinesel vsem veliko škodo. Dela na kmetiji ne zmanjka nikoli, niti v takih izrednih časih. Bi si pa upal povedati, da delamo še več kot prej, saj se ne smemo premikati od doma, ob sobotah in nedeljah pa smo izgubili smisel za počitek. V bistvu, da se malo premikaš in nočeš biti v miru doma, delaš tudi konec tedna. Zamrznjeno pa je delovanje vseh gostiln in lokalov, na katere smo neposredno vezani, kajti če ne delajo, tudi ne povprašujejo po vinu.

Zaradi tega si tudi začel z dostavo na dom … Kako gre?

Ja, po zgledu nekaterih gostiln in kolegov sem začel izvajati dostavo na dom, tako lahko ljubitelji vina kupijo in dobijo zaželjeno steklenico, ne da bi se premaknili iz hiše. Pobudo reklamiziram po spletu in socialnih omrežjih, pri čemer mi pomaga žena, za zdaj je to kar uspešno.

Kaj pripravljaš za prihodnost? Nam lahko kaj razkriješ?

Najprej si, prav tako kot vsi, želim, da bi čim prej minila ta zdravstvena kriza in da bi lahko začeli vsi zopet nemoteno delati in živeti, kot smo bili navajeni. Letos bom povečal število steklenic, saj bom dodal rebulo, za katero je vinograd končno pripravljen. Po tej sorti je zdaj veliko povpraševanja, zato sem si jo posebno želel. V načrtu je tudi serija steklenic, približno 250, rezerve sivega pinota, ki je leto dni počival v bariku. Te bodo imele različno etiketo, ki so jo pripravili moji otroci.

Hvala za pogovor in srečno!

Hvala!

Pogovor: Gianni Mania’, vinar

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme