Tržaška

Obudili so spomine in poudarili pomen skavtizma

Obudili so spomine in poudarili pomen skavtizma

Piše Mojca Petaros / V Boljuncu so slovesno obeležili 60-letnico tržaških skavtinj

V soboto, 19. oktobra 2019, je bilo v Boljuncu slovesno praznovanje ob 60. obletnici slovenskih tržaških skavtinj. Izbira kraja ni bila naključna, saj so prav v Boljuncu leta 1959 prve tržaške skavtinje izrekle skavtsko obljubo.
Pred boljunskim gledališčem Franceta Prešerna so se zbrali skavti vseh vej – od najmlajših volčičev in volkuljic vse do roverjev in seveda aktivnih voditeljev –, pa tudi odrasli skavti različnih generacij. Zbrane je v imenu organizatorjev pozdravila pokrajinska načelnica Slovenske zamejske skavtske organizacije, Vlasta Novak, ki je poudarila pomen obeležbe tako pomembnega dogodka, saj je prav, da skavti ne pozabimo na svoje korenine.
Po začetnem zboru se je delegacija odraslih skavtov odpravila na pokopališče, da bi počastili spomin na pokojnega Lojzeta Zupančiča, ustanovitelja slovenskega zamejskega skavtizma, ki je bil v času prvih obljub skavtinj boljunski župnik. Sledila je sveta maša, ki jo je daroval duhovni asistent tržaških skavtov Tone Bedenčič s somaševanjem župnika Klemna Zalarja. Mašo je seveda poživilo petje skavtskih duhovnih pesmi ob spremljavi kitar.
Ob koncu maše je beseda pripadla gospe Ljubi Smotlak, eni od prvih tržaških skavtinj, ki se je spomnila na voditeljico Vero Lozej in na svoj obred obljube izpred točno šestdesetih let. Izrazila je veliko zadovoljstvo zaradi tako množične prisotnosti mladih skavtinj in skavtov. Načelnika sta Ljubi Smotlak v spomin na sobotni dogodek podarila priložnostno skavtsko ruto – ona je namreč nima, saj so takratne voditeljice namesto rut nosile kravate. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

29.10.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!