Obnova in nove vsebine rimske dediščine v Ajdovščini

Fotografije: Občina Ajdovščina

Občina Ajdovščina bo obnovila najbolj ohranjen rimski stolp ter ga ponovno namenila obiskovalcem. Na njem bo uredila razgledno ploščad, okoli spomenika lokalnega pomena pa bo uredila tudi okolico. Projekt prenove in digitalnih vsebin je vreden več kot pol milijona evrov, zanj je občina pridobila 350.000 evrov nepovratnih sredstev.

Stolp številka osem je najbolj ohranjen del rimskega obzidja nekdanje Castre. Trenutno je zaprt, saj je nevaren za obiskovalce. S prenovo bodo uredili stopnišče, razgledno ploščad in grajski vrt z namakalnim sistemom, je za STA povedal vodja oddelka za gospodarstvo in razvojne zadeve Občine Ajdovščina Janez Furlan.

Po prenovi bomo dobili zanimiv notranji prostor, v katerega bomo nameščali dodatne digitalne vsebine s predstavitvijo starorimskega obdobja.

S projektom Doživetja rimske Castre se bo zaokrožila celostna podoba znamenitega rimskega obzidja z interaktivnimi doživetji.

Celotna ureditev je vredna dobra pol milijona evrov. Potrebna dodatna sredstva bo občina prispevala iz proračuna.

Občina Ajdovščina je doslej v stolpu številka osem, ki se nahaja v grajskem vrtu, med drugim uredila kamnite zidove in zasteklila strelne odprtine, obnovila pa je tudi obzidje do stolpa številka devet.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme