Obljubljajo, da se bodo še vrnili

Mladi iz Argentine na obisku v Sloveniji

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v torek, 20. julija, v Vili Podrožnik sprejel dijakinje in dijake, ki v Buenos Airesu obiskujejo Slovenski srednješolski tečaj ravnatelja Marka Bajuka. Mladi so posebej za sprejem pri predsedniku republike pripravili kratek kulturni nastop, na katerem so s pesmijo in poezijo predstavili, kaj jim pomeni slovenska beseda in kako se zavedajo svojih dvojnih korenin. “Tako kot vsako leto, sem več kot le zadovoljen, srečen sem, da imamo to tradicijo in se srečamo ob vašem obisku v Sloveniji,” je mlade Slovence in Slovenke iz Argentine nagovoril predsednik Pahor. Z njimi je obujal vtise svojega obiska v Argentinski republiki oktobra 2016, ki ima še poseben pomen, saj je bil to prvi uradni obisk predsednika Republike Slovenije v Argentini.

Istega dne je maturante sprejala tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu. Ministrica jih je z veseljem pozdravila na uradu, se z njimi pogovorila, jih povprašala, kako si bodo zapomnili tedne, ki so jih preživeli v Sloveniji. Prav tako jim je položila na srce, naj ostanejo zvesti slovenskemu narodu, slovenski besedi in naj ohranjajo dediščino svojih dedkov in pradedkov. Z veseljem se je tudi spomnila srečanja z njimi pred nekaj leti v Argentini, ko jih je obiskala na srednješolskem tečaju ter jim v okviru pouka zgodovine približala dogajanje, povezano s nastajanjem samostojne Slovenije. Prijetno srečanje so mladi popestrili tudi z delčkom iz nastopa, ki ga vsaka skupina Rasti pripravi za obisk v Sloveniji, z ubrano deklamacijo in z lepo odpeto pesmijo.

50. jubilejno RAST sestavlja 17 mladih nadobudnih rojakov slovenskih korenin. Vrsto let so sobote namenili uram slovenskega jezika, kulture in zgodovine, v zadnjem letniku pa so se, kot mnoge generacije pred njimi, odpravili v kraje svojih (pra)dedkov in (pra)babic oziroma, kot so sami povedali, v eno od svojih dveh domovin, v Slovenijo. Poseben pečat daje tudi dejstvo, da so prispeli le nekaj dni pred 30. obletnico naše države, ki je bila dolga leta velika želja naših rojakov, ki so svoj drugi dom našli v južnoameriški državi, k ustanovitvi, priznanju in uveljavitvi Slovenije pa so tudi aktivno in z vsemi svojimi močmi prispevali. Tako je bilo še toliko bolj čustveno, ko so na državni proslavi ob dnevu državnosti v videu pozdravili tudi letošnji maturantje.

Srednješolci, ki bodo konec leta zaključili tečaj, so več kot mesec dni raziskovali Slovenijo, se srečali s svojimi sorodniki, s svojim dovršenim in izredno srčnim nastopom obogatili več prireditev, med drugim so bili tudi del letošnje prireditve Dobrodošli doma z naslovom “Sloveniji za 30 let”, dobršen del svojega obiska pa so namenili tudi še dodatnemu izpopolnjevanju slovenskega jezika na Mladinski poletni šoli, ki jo organizira Center za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Kot so sami povedali, je za njimi izredno lepa izkušnja, in že zdaj obljubljajo, da bodo tudi po koncu tečaja ostali aktivni člani slovenske skupnosti v Argentini in seveda da se v Slovenijo še vrnejo.

 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme