Oblikovanje pogleda na spolnost danes

Piše: Katarina Visintin

Doberdob / Predavanje prof. Benjamina Tomažiča

V četrtek, 26. januarja 2023, je v župnijski dvorani v Doberdobu potekalo še drugo srečanje s profesorjem Benjaminom Tomažičem. Tokrat je bil na srečanju govor o današnjem pogledu na spolnost. Gospod župnik Ambrož Kodelja, eden izmed pobudnikov teh srečanj, je vsebino predavanja upravičil s pripombo, da se dandanes o tej tabuizirani temi govori premalo in mimobežno.

Prisotni so s prof. Tomažičem dognali, da si mladi oblikujejo pogled na spolnost preko filmov, videospotov, oglasov, pa tudi preko same družbe, staršev in vrstnikov ter raznih šolskih ali obšolskih delavnic. Seveda, tudi posamezne izkušnje, naj si bodo te pozitivne ali negativne, globoko vplivajo na odnos, ki ga ima posameznik do spolnosti. Najstniki imajo vsak dan res veliko priložnosti, da se lahko seznanijo s to temo, kljub temu pa še zdaleč nista nagi telesi normalizirani, še veliko je zgražanja in cenzuriranja in neugodne tišine pri težjih pogovorih.

Sami oglasi ali videospoti, ki smo jim vsak dan prav vsi podvrženi, so vir primerjave bodisi za ženske kot za moške. Večina teh ciljajo na čustveno plat človeka. Vsako emotivno vzburjenje pusti sled v posameznikovi podzavesti, ki ob določeni priložnosti privre na površje in vpliva na osebne izbire in poglede na svet.

Prav zaradi tega je treba otroke že od vsega začetka počasi vpeljavati v svet spolnosti: od pravilnega pojmovanja vseh delov telesa do pozitivne samopodobe in primernih ter neprimernih dotikov. Vsako spoznanje ne more biti vsiljeno, temveč izpostavljeno ob pravi priložnosti in ob pravem času. Otrok mora imeti možnost  varnega okolja, kjer se lahko pogovarja s starši ali drugimi vzgojitelji. Oni mu na pravi način pomagajo razumevati samega sebe in druge vrstnike, se soočiti z  raznimi čustvi in nagoni ter graditi zdrave odnose.

Pri odraščanju mladi vedno bolj uporabljajo tehnološke naprave, od pametnih telefonov do prenosnikov in tabličnih računalnikov. Neomejeno in nenadzorovano brskanje po spletu je nepriporočljivo za vsakega najstnika. Res je, da določene omejitve lahko privedejo do družinskih nesporazumov, zato pa je treba pravila določiti skupaj z otrokom. Pomembno je vzpostaviti pravo ravnovesje med odnosom in nadzorom. “Otroci morajo čutiti, da omejitve damo, ker jih imamo radi”, je še dodal prof. Tomažič na predavanju.

Odprt pogovor na srečanju je bil prava priložnost za prisotne starše, da so razčistili razne dvome in dobili odgovore na različna vprašanja.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme