Obličje in duša Krasa v Nabrežini

Piše: Vera Tuta

V dvorani KD Igo Gruden / Glasbeno-pevski večer

Kulturno društvo Igo Gruden sodeluje v zadnjem času pri širšem krajevnem projektu za ovrednotenje nabrežinskega kamna in kamnolomov in v okviru te pobude je preteklo nedeljo popoldne (20. novembra 2022) zazvenel v društveni dvorani glasbeno-pesniški večer Obličje in duša Krasa. Društvena dvorana je bila za to priložnost polno zasedena in predvsem razveseljujoče je to, da je bila ne samo izvedba programa, ampak tudi celotna organizacija večera v rokah mladih.

Koncert sta oblikovala dva zbora, dekliški pevski zbor Igo Gruden in Fantovska pevska skupina Devin Nabrežina. Oba vodi Mirko Ferlan. Prostor je požlahtnila še fotografska razstava izbranih umetniških fotografij štirih domačih avtorjev; naj jih naštejem: Gianmichele Arrighetti, Paolo Bullo, Igor Croselli in Andrej Marušič. Pokazali so, kako se kraška narava, na videz skopa in revna, v nekaterih letnih časih obarva v žive barve in postane tudi estetsko zanimiv objekt.

Repertoar obeh zborov je obsegal pesmi, ki so govorile prav o teh naravnih elementih, kot so morje, burja, kamen, barve in kot so se nabrale v široki zakladnici slovenskih ljudskih in avtorskih pesmi: Malič, Merkù, Lavrenčič, Mihelčič, Srebotnjak, Simoniti, Kumar, sami biseri slovenske zborovske literature, a še posebej moramo poudariti izvedbo Kosovelove pesmi Zlati oblaki, ki jo je v italijanskem prevodu Darie Bettocchi (O dorate nubi della sera) Patrick Quaggiato uglasbil prav za ta zbor. Program pesmi so smotrno povezovale recitacije Kosovelovih verzov, ki jih je podala Martina Bearzi.

Večer je napravil velik vtis na občinstvo in lepo bi bilo, če bi tematski koncert še kdaj kje drugje ponovili.

Preberi tudi

27. Kraška ohcet

Tržaška

27. Kraška ohcet

26.08.2022
Naj se širi kulturna kapljica!

Tržaška

Obnovljena Peterlinova dvorana

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme