Objavljen razpis Nagrade Gabriella Valera

V Trstu prva izvedba tekmovanja v pisanju samospevov

Pisanje samospevov je snov novega mednarodnega tekmovanja in vabilo, ki ga Kulturno društvo Friedrich Schiller v Trstu namenja skladateljem pod 35. letom starosti. Intimna komorna govorica in srednjeevropska nota zaznamujeta pobudo, ki je nastala po zamisli tržaškega dirigenta Elie Macrija in bo vsako leto nosila posvetilo drugi kulturni osebnosti. Na prvem Mednarodnem tekmovanju F. Schiller v pisanju samospevov bo žirija podelila Nagrado Gabriella Valera 2024, ki časti spomin na zgodovinarko, univerzitetno docentko, pesnico in organizatorko kulturnih dogodkov v Trstu.

Tekmovanje se ponaša z zelo prestižno žirijo, ki jo sestavljajo tržaški skladatelj in dobitnik nagrade Abbiati Fabio Nieder, sicilijanski skladatelj mednarodnega slovesa Salvatore Sciarrino in častni član Jörg Widmann, ki je klarinetist, dirigent, rezidenčni in gostujoči umetnik nekaterih izmed najbolj uglednih festivalov na svetu ter eden najbolj izvajanih skladateljev sploh.   

Razpis tekmovanja je objavljen v štirih jezikih (italijanščina, angleščina, nemščina in slovenščina) na spletni stani www.schillertrieste.it. Tekmovanje predvideva pisanje dveh skladb za glas in klavir, eno na besedilo Friedricha Schillerja v nemškem jeziku, drugo na besedilo po prosti izbiri v kateremkoli jeziku. V prvem primeru razpis predvideva izbiro med že določenima pesnitvama nemškega pesnika in dramatika, ki sta Das Glück und die Weisheit in An Emma. Zvrst, ki jo tekmovanje vrednoti, je za skladatelje prav gotovo zanimiva, saj gre za komorno zasedbo in omejeno trajanje skladbe, kar omogoča veliko možnosti izvajanja v raznih okvirih. Nagrajene skladbe bodo doživele objavo pri založbi Pizzicato in izvedbo v sklopu koncertne sezone društva F. Schiller. Tajništvo tekmovanja sprejema predlagane skladbe in dodatne materiale do 31. maja, nagrajevanje pa bo sledilo junija v Trstu.

Uresničitev tekmovanja je omogočila podpora Dežele Furlanije – Julijske krajine, zavoda Beneficentia Stiftung, Fundacije Casali in človekoljubne Fundacije Ananian.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme