Obisk na Rabu

Fotografije: Ivo Žajdela

Spomin na žrtve

Dva avtobusa udeležencev iz matične Slovenije, a tudi iz italijanskega in avstrijskega zamejstva, sta se v soboto, 7. oktobra, ob 80-letnici osvoboditve internirancev poklonila žrtvam fašističnega koncentracijskega taborišča na Rabu. Šlo je za pobudo Rafaelove družbe iz Ljubljane in Knjižnice Dušana Černeta iz Trsta, ki sta že leta 2019 priredili obisk v nekdanjih fašističnih taboriščih v Višku in Monigu, lani pa v Gonarsu in Chiesanuovi. Takrat sta se spomnili še dejstva, da sta bila Višek in Monigo malo kasneje tudi postaji na povojni poti političnih beguncev iz Slovenije.

Med letošnjimi udeleženci ni bilo malo takih, ki so imeli očete, stare očete ali strice med taboriščniki na Rabu ali tudi drugje po Italiji. Nekateri izmed teh internirancev so po vojni postali žrtve še komunističnega režima.

Zaradi bolezni se obiska na Rabu ni mogel udeležiti napovedani spremljevalec, antropolog in zgodovinar dr. Božidar Jezernik. Za strokovno vodenje sta – ob branju odlomkov iz strokovne in spominske literature – med dolgotrajno vožnjo in postanki poskrbela časnikarja Erika Jazbar in Ivo Jevnikar. V spomeniškem in pokopališkem kompleksu v Kamporju so udeleženci položili spominski venec, ob nagovorih je bila na vrsti tudi poezija Iga Grudna.

Po kosilu na Rabu je udeležence vodila pot na sosednji otok Krk, kjer so obiskali stolnico, v kateri sta pokopana škofa, slovenska primorska rojaka dr. Anton Mahnič iz Kobdilja (krški škof 24 let: 1896–1920) in dr. Josip Srebrnič iz Solkana (krški škof 43 let: 1923–1966). Gre za osebnosti, ki sta med Slovenci premalo ali zgolj enostransko poznani kljub nekdanji vodilni vlogi med katoliškimi izobraženci, med domačini na Krku in sploh na Hrvaškem pa sta izredno spoštovani. Za Mahniča je v teku postopek, da bi ga papež razglasil za blaženega.

Ob slovenskem petju in molitvi sta obiskovalce gostoljubno sprejela in nagovorila krajevni škof p. Ivica Petanjak in generalni vikar msgr. Franjo Velčić, ki je tudi zgodovinar in arhivar ter avtor več del o krajevni zgodovini in obeh škofih.

 

Na prvi fotografiji: Ravnatelj Rafaelove družbe Lenart Rihar (levo) in predsednik Knjižnice Dušana Černeta Ivo Jevnikar sta položila venec pred mozaik v spominskem paviljonu na Rabu. Ustvaril ga je sin pisatelja Ivana Preglja, znani umetnik Marij Pregelj, ki je okusil sedem italijanskih in nemških taborišč.

Na drugi fotografiji: Udeležence spominskih poti po Rabu in Krku je v krški stolnici nagovoril domači škof p. Ivica Petanjak.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme