Obeta se res bogat niz glasbenih dogodkov

V tem tednu se je s prvim koncertom začela osma izvedba ciklusa Snovanj, ki ga prireja Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel. To je prava izložba celotne pedagoške ponudbe glasbene šole na našem območju in projektov društva Arsatelier. Od Brd do Devina se bo zvrstilo osem prireditev “v pisani pahljači novih sodelovanj z najboljšimi glasbenimi šolami našega multikulturnega prostora”, je zapisala ravnateljica Alessandra Schettino. “V tem času, ko se morajo privatne ustanove soočati z glasbeno reformo v Italiji, želimo, da se otroci, ki se približujejo svetu glasbe, in mladi, ki želijo nadaljevati akademski študij, med seboj spoznajo, primerjajo, načrtujejo glasbena srečanja in prikažejo publiki sadove svojega dela”.
Koledar letošnjih Snovanj obsega široko in celovito glasbeno podobo, in sicer od klasične do moderne in slovenske ljudske melodije.
Kot rečeno, je bil prvi koncert – Mi smo pomlad – 24. aprila. V Kulturnem centru Bratuž so peli in igrali učenci šole Komel in Glasbene šole Nova Gorica. V petek, 17. maja, bodo na kmetiji Carlo di Pradis v Krminu – pod naslovom Evergreen – ob 20.30 nastopili učenci moderne skupinske igre in baletnega oddelka; sodeluje MlPZ E. Komel, gost večera Brkinska godba 2000. V petek, 24. maja, bo ob 20.30 v cerkvi sv. Ignacija v Gorici koncert Glasba pod cerkvenim obokom. Šlo bo za poseben večer, posvečen antičnim liturgičnim himnam v staroslovanščini, glagolici in cirilici. Arsatelier ga pripravlja ob 1150. obletnici prihoda sv. Cirila in Metoda med slovanske narode v zahodno Evropo. Ob 19. uri bo v bližnji galeriji Ars odprtje razstave Dediščina Cirila in Metoda-načrt za Evropo. V sredo, 29. maja, bo v KC Lojze Bratuž ob 20.30 Glasbeni mozaik: nastopili bodo izbrani solisti in komorne skupine iz
šole Komel, Glasbenega društva iz Fare in mestne glasbene šole Citta' di Gorizia. Tudi letos bo na sporedu Glasbena pravljica v Brdih, in sicer v nedeljo, 2. junija, ob 18. uri na kmetiji Komjanc na Jazbinah. Peli in igrali bodo učenci SCGV Komel in šole Citta' di Gorizia; posebna gosta večera bosta sopranistka Julija Kramar in bariton Eugenio Leggiadri Gallani. Ob 25-letnici otroškega pevskega zbora Ladjica bo v nedeljo, 9. junija, ob 19. uri v avditoriju Zavoda združenega sveta v Devinu Glasbena pravljica na morskih valovih. Nastopili bodo OPZ Ladjica, MVS Ladja in učenci iz devinske podružnice šole Komel. V petek, 14. junija, bo ob 20.30 v palači Attems Petzenstein v Gorici klavirski recital priznanega pianista Mirana Devetaka, ki je glasbeno zrasel ob skrbnih pedagogih v učilnicah centra Komel, na katerega je ostal vedno srčno navezan, in nato nadaljeval študije v Parizu. Recital bo posvečen ravnatelju Silvanu Kerševanu ob prvi obletnici smrti. V njegov spomin bo izzvenelo tudi zadnje Snovanje, in sicer projekt Solo&orkester v organizaciji Arsateljeja. Koncert v ponedeljek, 24. junija, ob 20.30 v goriškem gledališču Verdi bo doživel že četrto izvedbo; na njem bodo tudi podelili štipendije mladim nadarjenim glasbenikom iz FJk in Slovenije. V orkestru, ki ga bo vodil dirigent Marco Feruglio, bodo poleg štipendistov tudi izkušeni poklicni glasbeniki (med drugimi violinist Črtomir Šiškovič in pianist Giuseppe Guarrera), ki bodo igrali v spomin na prijatelja Silvana, ustanovitelja Arsateljeja in pobudnika projekta. Goriški publiki bodo poklonili nepozaben koncertni večer.
Prireditelji že sedaj toplo vabijo k udeležbi!

SCGV Emil Komel / Snovanja 2013

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme