Obeta se pravi vseslovenski praznik

Piše:

Vipava / Predstavili bogato pobudo Dobrodošli doma 2023

Priljubljen praznik Slovencev iz domovine, zamejstva in izseljenstva bo letos potekal med 29. junijem in 2. julijem med Vipavo in Ljubljano. Bogat program pobude Dobrodošli doma 2023 so predstavili v petek, 16. junija, v prostorih Občine Vipava. Na tiskovni konferenci so spregovorili predsednik društva Slovenija v svetu Uroš Zorn, župan Občine Vipava Anton Lavrenčič in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Letos je društvo SVS v ospredju, kar so sprejeli z velikim zadovoljstvom in ponosom, je ob začetku povedal Zorn. Po tehtnem premisleku so izbrali Vipavo (poleg Ljubljane) kot kraj letošnje izvedbe. Vipava premore številne zanimivosti, naravne bisere ter premično in nepremično kulturno dediščino. Vipavsko dolino je med drugim prizadelo množično izseljevanje, tako gospodarsko kot politično, v vojnih in povojnih letih. Torej je pravi kraj iz zgodovinskega, naravnega in turističnega vidika za topel sprejem naših rojakov, je povedal predsednik SVS. Sočasno bodo domačini spoznali bogato delovanje Slovencev v zamejstvu in po svetu, ki je žal še vedno premalo poznano, je poudaril Zorn, ki je tudi predstavil bogat program letošnje pobude, ki ga najdete v celoti na strani slovenci.si. Dogajanje se bo v slovenski prestolnici pričelo že v četrtek, 29. junija, z Vseslovenskim srečanjem v Državnem zboru Republike Slovenije, popoldne bosta sledila odprtje fotografske razstave Utrinki življenja Lučke Oblak Čop (Argentina) in koncert v Narodni in univerzitetni knjižnici. Nadaljevalo se bo v petek, 30. junija, s strokovnim posvetom o narodni identiteti v sodelovanju s Svetovnim slovenskim kongresom. Prireditev se bo sklenila prav tako v Ljubljani, in sicer v nedeljo, 2. julija, z 29. Taborom Slovencev po svetu. Začel se bo s sv. mašo, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik z izseljenskimi duhovniki. Sledila bosta okrogla miza na temo migracij in novodobnega izseljevanja ter bogat umetniški program. Osrednja prireditev bo v soboto, 1. julija, v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi. Na različnih prizoriščih v Vipavi pa bo potekal pester program: razstave, delavnice, srečanja, igre za najmlajše, plesna delavnica za starejše, nastopi solistov, duetov, zborov in folklornih skupin iz zamejstva in izseljenstva. Priložnost bo tudi za ogled Vipavske doline in degustacijo njenih dobrot. Večer se bo sklenil z družabnim večerom ob glasbi in plesu, na katerem bo med drugim nastopal priljubljeni Adi Smolar.

Vipavski župan je na tiskovni konferenci povedal, da so srečni in ponosni, da bodo gostili to pomembno pobudo, ki združuje vse Slovence. Minister Matej Arčon se je zahvalil organizatorju in vsem, ki pri pobudi sodelujejo, saj so pokazali, kako je pomembno povezovanje za sooblikovanje takih pomembnih srečanj. Dobrodošli doma ima več pozitivnih učinkov in je priznanje in spodbuda za vse Slovence, ki živijo izven matične domovine, da pobliže spoznajo slovensko zemljo. Poleg tega je obenem promocija naših krajev, pa tudi priložnost za spoznavanje Slovencev, ki delujejo v zamejstvu in po svetu, je dejal Arčon. Prav pomen kulture in slovenskega jezika je poslanstvo urada, je še dodal minister in sklenil, da je Dobrodošli doma tudi predpremiera srečanj, ki bodo zaživela leta 2025 z Evropsko prestolnico kulture, ki bo prav tako povezala vse Slovence.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme