Aktualno

Obeta se bogato delovanje mladih

Obeta se bogato delovanje mladih

Piše Matevž Čotar: Pogovor / Neža Kravos, predsednica novonastalega društva DM+
Zgodba DM+ se je začela že pred kakim letom, lahko poveš, kako je prišlo do te zamisli?
Zamisel se je porodila, ko se je pet članov različnih slovenskih društev pogovarjalo o mladih in društvenem delovanju. Bili smo jaz, Lucija Tavčar, Jan Leopoli, Jasmin Kovic in Daniel Peteani. Ugotavljali smo, kako se v bistvu vsi v društvih srečujemo s težavo, kako uvesti mlade člane in kako jim prepustiti vodilne vloge. Tako smo se odločili, da priredimo tečaj o tej temi. Tečaj je bil zelo uspešen, zato smo se odločili, da priredimo tudi drugega in tretjega. Na vsakem dogodku so metode dela zelo interaktivne. Štartamo z analizo problema, ki ga potem razvijemo in iščemo rešitve. Iz vseh pogovorov z udeleženci je izhajalo, da si želijo še takih izobraževanj, tudi o drugačnih tematikah in takih, ki bi bile zanimive tudi za širšo publiko. Tako smo se odločili, da nadaljujemo.
Zdaj pa ste tudi uradno ustanovili društvo DM+ Društvo mladih Slovencev v Italiji; kateri so glavni razlogi?
Ena zadeva je vodila v drugo. Delo si vedno zastavljamo tako, da na koncu organiziranega dogodka ocenimo, kaj je bilo uspešno in kaj ne, kaj bi bilo treba dodati ali črtati itd. Na zadnjem dogodku v Žabnicah letos septembra smo ugotovili, da pri nas nimamo prave mladinske organizacije, ki bi res povezovala mlade Slovence iz cele dežele. Tako smo se kljub začetnemu “strahu” – kajti zadeva je kar ambiciozna – odločili, da pravno ustanovimo društvo. To delo je seveda za nas bolj zapleteno, ker smo do zdaj imeli druga društva v ozadju, ki so nam priskočila na pomoč, zdaj pa bomo morali za birokratske zadeve skrbeti sami. Istočasno pa je to zelo pozitivno za naše mlajše člane, ker jih zdaj postavljamo v tak položaj, kjer nosijo določeno odgovornost, kar privede do tega, da so bolj aktivni in da čutijo društvo bolj za svoje.
Kdo ste v odboru in kako doživljaš vlogo predsednice?
V odboru smo v devetih. To smo jaz, Daniel Peteani (podpredsednik), Martina Jazbec (tajnica), Benedetta Trinco (blagajničarka), Katja Canalaz, Barbara Ferluga, Lucija Tavčar, Alessandro Jr. Frandolic in Jasmin Kovic. Nadzorni odbor pa sestavljajo Jan Leopoli, Guglielmo Frati in Helena Lupinc.
To, da sem predsednica, mi je v veliko čast in ob tem čutim zelo veliko odgovornost. Istočasno se zavedam, da biti predsednica v taki ekipi je “mala malica” za vsakega. Vsi so zelo delavni, sposobni in polni dobre volje, tako da imam res občutek, da opravljam samo predsedniške naloge.
Poleg odbora bosta delovali še dve delovni ekipi, multimedijska in organizacijska, ki ju bodo sestavljali člani, ki si bodo želeli biti bolj aktivni pri delovanju društva. Pri multimedijski ekipi bodo odgovorni za posnetke in montažo, zvok, luči, objavljanje na spletnih omrežjih itd. Pri organizacijski pa se bodo lahko prvič preizkusili pri organizaciji in vodenju dogodkov.
Boste nadaljevali po začrtani poti? Ste že kaj programirali?
Ja, pot je že grobo začrtana, treba pa jo je naprej pametno razvijati in biti pripravljeni ponujati vedno kaj novega. Odbor ima triletni mandat in zato smo se tudi odločili za triletno strategijo, ki jo bomo po potrebi spreminjali. Lahko povem, da bo rdeča nit naših dejavnosti v letu 2020 ustvarjalnost. To zato, ker smo na zadnjih srečanjih opazili (in se pri tem tudi malo prestrašili), da so mladi pri pisanju svojih projektov imeli podobne ideje in sheme, inovativnega je bilo zelo malo. Zato smo se odločili, da si bomo naslednje leto prizadevali predvsem za to, da naučimo naše člane razmišljati kreativno in sanjati. Delovanje bo seveda potekalo tudi na podlagi finančnih razpoložljivosti društva. Gotovo pa bomo organizirali kakšno “osvežitev” kot letos in se oktobra udeležili Yenovega (YEN – Youth of European Nationalities) seminarja. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji
06.12.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!