Kristjani in družba

Občutena vsakoletna slovesnost

Občutena vsakoletna slovesnost

Ciril-Metodovo slavje na Vejni

Prvo nedeljo po godu svetih bratov Cirila in Metoda se v Marijinem svetišču na Vejni na posebnem slavju zberejo člani Apostolstva svetega Cirila in Metoda in častilci apostolov Slovanov iz raznih župnij. Tako je bilo tudi letos, ko so tradicionalno slovesnost priredili v nedeljo, 7. julija. Ob nedavni smrti dr. Jožka Markuže, ki je leto za letom, prej z g. Angelom Kosmačem in nato sam, organiziral vsakoletno srečanje, je letošnjo organizacijo prevzel vikar za slovenske vernike v tržaški škofiji, repentabrski nadžupnik g. Anton Bedenčič. Ustaljena navada je, da slovesnost na Vejni vodi kak letošnji novomašnik ali duhovnik jubilant, letos pa ni bilo tako, saj je zlatomašnik, salezijanski duhovnik prof. dr. Jože Bajzek, ki službuje na Opčinah, v nedeljo svojo zlato mašo obhajal v rodnih Radencih. Slovesno mašno daritev je tako, ob somaševanju g. Franca Pohajača in g. Metoda Lampeta ter g. Klemena Zalarja, daroval g. Bedenčič. Pri oltarju pa je bil tudi stalni diakon, g. Gabriele Marucelli. Maša na Vejni je bila tudi priložnost, da so se prisotni ob 50-letnici s. Doroteje Požar in ob 60. obletnici večnih zaobljub s. Suzane Masten Bogu zahvalili za redovniške poklice šolskih sester, ki delujejo med nami.
Homilija g. Bedenčiča je bila uglašena na evangelijsko besedilo, ki smo ga poslušali to nedeljo in govori o 72 učencih, ki jih je Jezus poslal pred seboj v kraje, kamor je sam nameraval iti, in jih odslovil z znanimi besedami: “Žetev je obilna, delavcev pa malo. Prosíte torej Gospoda žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev”. Sporočilo je bilo torej kot nalašč, da so se zbrani lahko zamislili o duhovnih poklicih in o Jezusovem naročilu, naj njegovi oznanjevalci prinašajo mir v vsako hišo, v katero vstopajo. To priporočilo velja tudi danes, saj sta sporočila miru in iskanja duhovne vsebine, ki naj sega na globoko, potrebna tudi danes. V tem smislu je g. Bedenčič opozoril na problem krčenja verske skupnosti, kot da bi med slovenskimi verniki usahnila tista moč, ki je potrebna, da bi pričevali in s svojim zgledom razglašali veselo oznanilo. Tudi sveta brata Ciril in Metod nista šla med naše davne rojake z ustrahovanjem in orožjem, ampak z Besedo, s Knjigo, je še povedal g. Bedenčič, ki je nato tudi vodil slovesno procesijo h Kraljevemu oltarju svetih bratov v spodnjih prostorih cerkve na Vejni, kjer se je pobožnost končala z molitvijo, petjem in blagoslovom.
Med slovesnim bogoslužjem je s petjem sodeloval Združeni cerkveni zbor ZCPZ, ki je ob spremljavi Tomaža Simčiča in pod vodstvom Alenke Cergol izvajal Venturinijevo mašo in vrsto slavilnih pesmi. Tudi letos so pri svečanosti sodelovale narodne noše, ki dajo temu prazniku slovanskih apostolov prav poseben praznični pečat.

12.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!