Občina Devin Nabrežina: odprt je razpis za inovacije trgovcev in podjetij

Gabrovec: “Z mreženjem želimo pomagati lokalnim trgovcem”

Odprt je razpis za digitalizacijo podjetij, ki se nahajajo na območju Trgovskega okrožja najsevernejše točke Sredozemlja (Distretto del Commercio Punto Più A Nord Del Mediterraneo), kar je nedavno oblikovano partnerstvo devetih občin – vključno z Devinom Nabrežino – in prav tolikimi gospodarskimi združenji.

Namen razpisa, ki se izteče 19. aprila, je spodbujanje trgovcev k vlaganju v razne ukrepe, kot so: nakup in zagon tehnoloških sistemov in sistemov, potrebnih za digitalizacijo proizvodnih procesov, učinkovito preoblikovanje izdelkov in storitev, implementacija informacijske tehnologije (IT) in trajnostni razvoj. Do prispevkov bodo lahko dostopala mikro-, mala in srednje velika podjetja, ki na dan oddaje vloge niso v likvidaciji in so redno vpisana v poslovni register.

Na voljo je 450.000 evrov, ki bodo porazdeljeni med 100 podjetij, pri čemer je vsaki občini – glede na obseg – odmerjena kvota. V devinsko-nabrežinski občini bodo tako financirali devet podjetij oz. trgovcev, med ostalimi občinami pa so deleži naslednji: Tržič 34, Oglej 5, Gradež 16, Milje 12, Ronke 11, Škocjan 5, Špeter ob Soči 2 in Štarancan 6.

“Temeljna zamisel je mreženje ​​kot način pomoči komercialnim dejavnosti na našem območju. Krajevni trgovci so namreč ključnega pomena, saj nudijo možnost zaposlitve v neposredni bližini doma, hkrati pa omogočajo ljudem nakupovanje v domačem kraju, ne da bi se pri tem vozili v oddaljena trgovska središča. Trgovine v naših vaseh in naseljih pa so tudi socialni dejavnik, saj so prostori srečevanja in druženja, kar je bistveno za naše skupnostno življenje,” pravi župan Občine Devin Nabrežina Igor Gabrovec.

Z razpisom za inovacije je hkrati objavljen tudi razpis za izdelavo logotipa trgovskega okrožja. Zbiranje predlogom je odprto dijakom, ki obiskujejo šole Isis Pertini v Tržiču oz. Gradežu, Buonarotti v Tržiču, Brignoli-Einaudi-Marconi v Štarancanu in Jadranski zavod združenega sveta v Devinu.

Besedili razpisov sta objavljeni na spletni strani občine Tržič, ki je vodilni člen partnerstva, in bodo v kratkem objavljena (ali so že) tudi na uradnih spletnih straneh ostalih članic trgovskega okrožja.

Projekt novega partnerstva 18 občin in gospodarskih združenje je vreden 960.000 evrov, od katerih je 480.000 prispevala Dežela Furlanija Julijska krajina. Sredstva trgovskega okrožja bodo namenili za trženje in poživitev naselij (180.000 evrov), za naložbe v urbano infrastrukto (240.000 evrov), za podporo gospodarstvu (450.000 evrov) in načrtovanje (90.000 evrov).

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme