Ob jubileju tridnevno pevsko praznovanje

Piše: DD Fotografije: DD

Gorica20. Zlata grla v Kulturnem centru Lojze Bratuž

Radoživo otroško in mladinsko petje je prejšnji konec tedna napolnilo Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici, kjer je z ambicioznim tridnevnim programom – v veselje nekaj sto otrok, pa tudi ljubiteljev glasbe – potekala jubilejna, 20. izvedba revije Zlata grla.

Kot je za priložnostno knjižico zapisala Karen Ulian, predsednica Prosvetnega društva Vrh Sv. Mihaela, ki je revijo prvič priredila leta 2001, so stopili na to pot, da bi poživili zborovsko dejavnosti in omogočili strokovni ter programski napredek mladinskih in otroških zborov; da bi dokazali, da je pevska vzgoja izredno pomemben dejavnik naše kulture in da je to, kar se otroci naučijo, izjemno bogastvo, ki jim bo pomagalo tudi na nadaljnji življenjski poti. Karen Ulian sodeluje pri reviji že od vsega začetka: začela je kot pevka, nadaljevala kot pevovodja, nazadnje kot predsednica, zato jo danes prevevajo najrazličnejši občutki. Veliko se je naučila kot pevka v zboru, pa tudi v organizaciji dogodka, “veliko je dela, pa tudi zadoščenj”. Danes so upravičeno ponosni na prehojeno pot, hvaležni zborom in pevovodjem, pa tudi vsem, ki njihova prizadevanja podpirajo. “Zlata grla so sad ljubezni do mladine, do petja in zborovstva nasploh, pa tudi sad truda, vztrajnosti in vnesenega mladostnega zagona pripraviti kaj lepega, kar žlahtni kulturno ponudbo na Goriškem.” V luči vsega tega se je zato PD Vrh Sv. Mihaela skupno z ZCPZ Gorica – ob okrogli obletnici in po triletnem premoru zaradi pandemije – odločilo za podvig: jubilej so obeležili s koncertom treh odlikovanih zborov iz našega širšega prostora, z zborovskim tekmovanjem, revijo in delavnicami. V Kulturnem centru Bratuž je prejšnji konec tedna nastopilo več kot 350 otrok in mladih!

PETEK

Prvi večer, 24. marca, so na Koncertu zlatih na odru velike dvorane KC Bratuž zablesteli trije odlični otroški oz. mladinski zbori iz Slovenije in Italije, ki so se s svojimi uspehi izkazali na državni in mednarodni ravni. Tako je revija tudi “zaživela v pravem evropskem duhu”, je poudarila Karen Ulian. “Prav je, da tudi otroci občutijo, kako bogato je naše območje in kako sta večjezičnost in večkulturnost dragoceni vrednoti.” Druženje ob petju omogoča, da se otroci spoznavajo, učijo poslušanja, spoštovanja, sprejemanja, strpnosti.

Prvi je nastopil Zbor Osnovne šole Franceta Bevka iz Tolmina, katerega zborovodja in gonilna sila, Barbara Kovačič, s svojimi zamislimi že dolga leta omogoča, da sedem šolskih zborov deluje na visoki ravni v slovenskem in mednarodnem merilu. Mali pevci so z domiselnim repertoarjem – posebno zanimiva je bila Makorjeva V gozdu z najrazličnejšimi ‘glasovi’ narave – prikazali zvokovno zlitost in prepričljivost interpretacij. Z izvlečkom iz opere v enem dejanju, povzete po delu Mali princ Antoineja De Saint-Exuperyja, je nastopil sestav Voci Bianche del Contra’, ki od leta 2000 deluje v okviru društva Coro Contra’ Camolli v kraju Camolli-Casut pri Fontanafreddi v pordenonski pokrajini. Otroški zbor, ki ima za sabo 40-letno pevsko pot, pa tudi celo vrsto nagrad in odličij, od leta 2011 vodi Jessica Lot. Gala koncert je kronal Mešani mladinski pevski zbor Emil Komel, roža v gumbnici zborovske piramide goriške glasbene šole, s petimi med sabo zelo različnimi in odlično izvedenimi skladbami; omenimo vsaj imenitno 16-glasno Gallusovo Domine Deus, exaudi orationem meam. Sestav, ki ga že enajsto leto vodi David Bandelj, je že spet presenetil občinstvo, saj kot kakovostno zborovsko telo, ki se lahko ponaša tudi z vedno bolj zrelimi solisti, iz leta v leto vidno napreduje.

SOBOTA

Sobotno in nedeljsko glasbeno srečanje sta na odru povezovala “radijca” Ilaria Bergnach in Miha Kovic, že preizkušena amaterska gledališčnika iz števerjanske dramske družine. Na izviren način, sproščeno in duhovito sta v priložnostni radijski oddaji “Zlata grla 2.0” napovedovala zbore in marsikaj zanimivega povedala prav o vsaki izmed skupin.

Dne 25. marca popoldne je bilo najprej na vrsti tradicionalno pevsko tekmovanje, ki se ga je udeležilo pet otroških in mladinskih zborov zborov: OPZ Etko Mužetko z Vrha Sv. Mihaela (dir. Karen Ulian), OPZ Emil Komel iz Gorice (Damijana Čevdek Jug), OPZ OŠ Dušana Muniha z Mosta na Soči (Erika Bizjak), MlPZ Emil Komel iz Gorice (Mateja Černic) in MlPZ Glasbene šole Rogaška Slatina (Andreja Došler). V ocenjevalni komisiji so tokrat sedeli trije izkušeni dirigenti in glasbeniki, David Bandelj iz Gorice, Barbara Kovačič iz Tolmina in Camilla Di Lorenzo iz Rima. V imenu vseh treh je Bandelj pred podelitvijo odlikovanj poudaril, da je delo, ki ga opravljajo zborovodje, posebno dragoceno, saj otroke vzgajajo k lepoti. Imajo tudi nehvaležno vlogo, ker plujejo proti toku današnjega sveta, ki se ustavlja na površini. To pomaga otrokom ne le v glasbenem življenju, temveč predvsem pri tem, da s pesmijo v srcu postajajo boljši ljudje. “Ko se sami spreminjamo, pa spreminjamo tudi svet okrog sebe. In take ljudi potrebuje naš svet. Zato naj živijo Zlata grla še 20, 20, 20, 20+ x-let!”

Zlato priznanje z odliko je prejel OPZ Komel, zlato priznanje OPZ z Mosta na Soči, srebrno priznanje vrhovski OPZ, bronasto pa MlPZ iz Rogaške Slatine. Posebno priznanje za najboljši otroški zbor in najboljšo izvedbo slovenske ljudske pesmi je za skladbo Tri tičice (prir. Pavle Kalan, belokranjska ljudska) prejel OPZ Emil Komel. Za najboljšo izvedbo slovenske umetne skladbe je bil s pesmijo Papagajska (Gašper Jereb, David Bedrač) nagrajen OPZ OŠ Dušana Muniha (Most na Soči), posebno priznanje za dober pedagoški pristop pri vključevanju fantovskih glasov v delo mladinskih zborov pa je prejel MlPZ Emil Komel.

V soboto pozno popoldne je v netekmovalnem, revijskem delu nastopilo še osem zborov: Mali OPZ F.B. Sedej iz Števerjana (Martina Hlede), OPZ KD Sovodnje (Tina Balta), OPZ Stanko Premrl iz Podnanosa (Vida Fabčič), OPZ F.B. Sedej iz Števerjana (Martina Hlede), OPZ Plešivo (Alessandra Schettino), OPZ Veseljaki iz Doberdoba (Lucia Lavrenčič), MlZ NSŠ Ivan Trinko iz Gorice (Joahim Nanut) in Fantovsko dekliška pevska skupina Emil Komel iz Gorice (Mirko Ferlan).

NEDELJA

Dne 26. marca sta v popoldanskih urah potekali dve pevski delavnici z naslovom Vsi v en glas! Prvo je vodila izkušena in priznana zborovodkinja in pevska pedagoginja Aleksandra Pertot iz Trsta, ki je na svoji zborovodski poti ustanovila in vodila različne zbore v Italiji, Sloveniji in Avstriji, predstavila mnoge pevske projekte, dosegla številna priznanja in nagrade doma in v tujini. Pod njenim mentorstvom so se otroci v Gorici udeležili delavnice Pevske igrarije, ki so jo na odru tudi prikazali.

Istočasno je potekala tudi druga delavnica, in sicer z naslovom V kraljestvu zvokov in znakov: vodila jo je zborovodkinja in pedagoginja Camilla Di Lorenzo z Rima, zanimiva glasbenica, ki je diplomirala iz klinične psihologije otroštva in mladostništva; vodi številne zasedbe, s katerimi ima intenzivno koncertno dejavnost v Italiji in po Evropi. Leta 2021 je med drugim prejela nagrado za najboljšega zborovodjo na državnem tekmovanju v mestu Fermo. Dejavna je tudi kot pedagoginja na različnih šolah v Rimu. Z otroškimi zbori rada prireja delavnice, ki vključujejo uporabo glasu, t.i. body percussiona, gibanja in znakovnega jezika. V njeni goriški delavnici so številni otroci raziskovali prav nove možnosti glasbenega in ritmičnega izražanja preko glasu, znakovnega jezika in body percussiona, kar so na odru tudi prikazali.

V nedeljo sta Ilaria in Miha potegnila črto in predstavila tudi nekaj številk. V zgodovini Zlatih grl se je v dveh desetletjih predstavilo kar 74 zborov. Največje število zborov na revijskem delu je bilo leta 2009 in 2012, ko jih je nastopilo 13. Največje število zborov na tekmovalnem delu pa je bilo leta 2011, ko jih je nastopilo 12. Leto 2011 je bilo rekordno tudi zato, ker je takrat nastopilo kar 448 otrok! Zborovodij je bilo skupno 67, zborovodkinja z največjim številom nastopov (21) je Martina Hlede. Zbore je na klavir spremljalo 82 pianistov, korepetitor z največjim številom nastopov je Martina Valentinčič z 39 nastopi. Zbori z največjim številom nastopov so: OPZ Etko Mužetko, OPZ F. B. Sedej in OPZ Mali Veseljaki. Društvo z največjim številom nastopov pa je F.B. Sedej iz Števerjana, ki se je revije večkrat udeležil z več kot enim zborom in v letih nabral kar 28 nastopov.

Združeni otroški pevski zbor iz Števerjana je zato kot poseben gost – ob triu mladih glasbenikov – tudi sklenil nedeljsko in hkrati jubilejno praznovanje 20. Zlatih grl.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme