Ob državnem prazniku virtualni sprehod po Predsedniški palači

Državne praznike v Predsedniški palači v Ljubljani tradicionalno praznujemo na dnevih odprtih vrat, ki na pobudo predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja neprekinjeno potekajo od leta 2013, z izjemo poletja 2018, ko so v zgradbi potekala obnovitvena dela.

Druženja obiskovalcev s predsednikom republike in gospo Tanjo Pečar na dnevih odprtih vrat so postala priljubljen način praznovanja državnih praznikov za vse generacije, saj je Predsedniško palačo doslej obiskalo več kot 25.000 (petindvajset tisoč) obiskovalcev.
V skrbi za varnost in zdravje obiskovalcev v času epidemije novega koronavirusa covid-19 smo tradicijo dni odprtih vrat v Predsedniški palači prilagodili trenutnim razmeram. Pripravili smo posodobljen virtualni sprehod po protokolarnih in delovnih prostorih predsednika republike.
Vsi, ki vas zanimajo prostori Predsedniške palače, se od danes naprej lahko skoznje sprehodite virtualno. Sprehod boste pričeli na glavnem protokolarnem vhodu v palačo, kjer je tradicionalno ob državnih praznikih postrojena častna straža Garde Slovenske vojske. Ogled boste nadaljevali skozi najbolj prepoznavne protokolarne in delovne prostore kulturnega spomenika, kjer so se doslej zvrstili številni zanimivi protokolarni dogodki, med drugim si boste lahko ogledali tudi utrinke z dosedanjih dni odprtih vrat. Če vas bodo pritegnila umetniška dela v palači, si Vladno umetnostno zbirko, za katero skrbi Narodna galerija, lahko ogledate tukaj.
Vljudno vas vabimo, da prisluhnete tudi pestri zgodovini Predsedniške palače, katere 120-letnico smo obeležili leta 2018. Med drugim je v njej pred več kot stoletjem kratek čas zasedala prva slovenska narodna vlada. Predstavitev zgodovine si lahko ogledate, ki je prilagojena tudi slepim in slabovidnim ter je na voljo tudi v znakovnem jeziku.
Predsedniška palača je bila predstavljena tudi v oddaji TV Ambienti, v kateri je prostore in delo v njih predstavil predsednik republike Borut Pahor. Posnetek oddaje si lahko ogledate.
Vsem, ki si želite prostore Predsedniške palače ogledati tudi v živo, sporočamo, da bodo dnevi odprtih vrat ponovno potekali takoj, ko bo mogoče. Veselimo se dne, ko bomo državne praznike ponovno praznovali skupaj v Predsedniški palači.
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor bo v počastitev današnjega državnega praznika, dneva upora proti okupatorju, v Kristalni dvorani Predsedniške palače nagovoril državljane. Ob tej priložnosti se bo predsedniku republike z nagovorom pridružil Marijan Križman, predsednik Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije.
Pred tem, ob 10. uri, bosta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in Marijan Križman položila venca k spomeniku OF v Rožni dolini.

(obisk Predsedniške palače: http://www.up-rs.si/prs_virtual_palaca/virtualnaekskurzija/gremo.html)

Predsednik RS Borut Pahor / Sporočilo za javnost

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme