Ob 40-letnici Pilonove galerije na ogled risbe Vena Pilona

V Pilonovi galeriji so v četrtek, 26. septembra, odprli razstavo risb ajdovskega umetnika Vena Pilona. Njegov risarski opus je zelo obsežen, saj ga je risba spremljala od otroških let do zadnjih mesecev življenja. Največ pozornosti je namenjene njegovemu najbolj ustvarjalnemu obdobju v času med obema vojnama. Razstava bo na ogled do 29. novembra.
Ob obletnici so se v Pilonovi galeriji odločili, da opravijo sistematičen pregled avtorjevega risarskega opusa. Kustosinja Pilonove zbirke Irene Mislej je povedala, da se je projekta lotila skupaj z zunanjo sodelavko Natašo Kovšca, ki je opravila analizo avtorjevega opusa med obema vojnama, sama pa je prevzela nalogo, da spregovori o izvoru tega dela opusa v Pilonovi galeriji.
Ker je risba pravzaprav način razmišljanja likovnega umetnika, je razumljivo, da je ohranil veselje do črte vseskozi, tudi ko ni več slikal ali izdeloval grafik ter fotografiral. V pismu Karlu Dobidi je Pilon zapisal, da je v risbi iskal vsebino z najpreprostejšimi sredstvi, brez leska, brez slučajnih efektov: “Za hipno beleženje anekdote, humorja in sarkazma mi je zadostovala gola črta, tako da nisem iskal ponovne interpretacije in reprodukcije v raznih grafičnih tehnikah, ki nudijo očesu polno dražljajev. Edini vzor mi je bilo življenje s svojim toplim utripom in večno spremembo”.
Osrednja pozornost razstave je usmerjena na Pilonovo ustvarjanje v času med obema vojnama. Ob krajinah iz ajdovskih let (v večji meri gre za priprave na slike na platnu) so tu še portreti znanih umetnikov in intelektualcev, podobe pariških dam in parov, ki so zatopljeni v intimne pogovore, ter upodobitve živahnih omizij neznanih obiskovalcev razvpitih pariških lokalov.
“Poudariti velja, da gre v večini primerov za krokijske skice, ki pa vendarle presegajo zunanjo ilustrativnost, saj je z dinamično in odločno črto prenašal na papir neposredne, včasih duhovite, a vselej globoko resnične vtise iz okolja”, je v vabilu na razstavo zapisala Kovšca.
Ker v galeriji hranijo malo avtorjevih risanih portretov, so si izposodili štiri dela iz zbirk Narodne galerije v Ljubljani in Goriškega muzeja. “S tem želimo poudariti sodelovanje med strokovnimi ustanovami in kustosi, kar je vsa leta značilno za Pilonovo galerijo”, je še poudarila Mislejeva.
V Pilonovi galeriji so hkrati z novo postavitvijo predstavili tudi manjšo likovno-dokumentacijsko razstavo o prijateljstvu med umetnostnim zgodovinarjem Francetom Mesesnelom in Pilonom ter publikacijo z njuno korespondenco, ki so jo izdali spomladi.

Pregledna razstava bo na ogled do 29. novembra

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme