Aktualno

Ob 38-letnici ustanovitve goriškega Kulturnega doma

Ob 38-letnici ustanovitve goriškega Kulturnega doma

Na osrednji slovesnost bo gost trio Eroika Aromatika

 

Kot vsako leto bo tudi letos v novembru goriški Kulturni dom slovesno obeležil obletnico ustanovitve. Kot je bilo poudarjeno na tiskovni konferenci v sredo, 13. novembra 2019, je ta slovenski kulturni hram ob svoji dejavnosti vedno odprt za vse narodne skupnosti, prisotne v našem obsoškem mestu. Bogat program ob letošnji 38. obletnici Kulturnega doma – odprtje je bilo l. 1981- je predstavil predsednik KD Igor Komel, ki je ob sebi imel sodelavca Mašo Braini in Jana Komela pa še gosta Fabrizia Oretija, odbornika za kulturo na goriški občini, in Roberto De Martin, predsednico fundacije Carigo. Oba sta naglasila pomembno vlogo te dvorane, v kateri se vedno kaj dogaja in je odprta tudi za šole ter je dragocena realnost za celotno pokrajino, saj prispeva k pestrosti kulturne ponudbe v mestu. Komel je opozoril, da v letošnjem letu praznuje telovadnica Kulturnega doma 40-letnico delovanja. Primerno jo bodo obeležili s športno akademijo ŠZ Dom in košarskarskim turnirjem v letošnjem decembru. V samem Kulturnem domu pa se bo v novembru zvrstilo kar nekaj prireditev. Osrednja slovesnost bo v sredo, 27. novembra 2019, ob 20.30, ko bo v veliki dvorani koncert Eroika Aromatika priznanega slovenskega terceta iz Ljubljane, v katerem pojejo Miha Zabret, Mihael Strniša in Gašper Banovec.
Eroika Aromatika je glasbeni projekt, ki sta ga zasnovala producenta Eroike Patrik Greblo in Urša Mravlje. Repertoar tria obsega priredbe znanih skladb iz različnih obdobij, različnih zvrsti in tudi z različnih glasbenih scen, sicer vselej s poudarkom na slovenski glasbi. To je pravo “spogledovanje klasike s sproščenim popom”.
Koncert bo v organizaciji Kulturnega doma, v sodelovanju s kulturno zadrugo Maja (v okviru glasbenega festivala Across the border), s Kulturnim domom iz Nove Gorice in pod pokroviteljstvom SKGZ, občine Gorica, Mestne občine Nova Gorica, Urada Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Dežele FJK in združenja kulturnih domov Slovenije Kudus. Na slovesnem večeru bo govornik časnikar Igor Devetak, odgovorni urednik Primorskega dnevnika. K prazničnemu dogajanju spadajo še razstavi, in sicer Stroji Leonarda da Vincija, ki bo na ogled do 2. decembra, pa še Izumi Petra Floriančiča iz Ljubljane, katere odprtje bo 17. 12., odprta pa bo do 10. januarja 2019. Na srečanju z avtorji bo v soboto, 23. 11., ob 17.30 predstavitev knjige Prekmurje v vrtincu pariške mirovne konference 1919. Gosta bosta Uroš Lipušček in Milan Kučan.
Organizatorji niso pozabili niti na najmlajše. Zanje bo v nedeljo 24. 11., ob 11. uri na sporedu gledališka predstava Dino in Čarobni Toni, v sklopu Komigo baby 2019.
Izšla bo tudi posebna številka informativnega biltena Kulturnega doma.

IK

18.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!