Prvo sodelovanje SSG s Furlanskim stalnim gledališčem

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE – ABONMA ZA GORICO

PRVA IZMENJAVA MED SSG IN FURLANSKIM STALNIM GLEDALIŠČEM

Teatri Stabil Furlan

Se vivrò, dovrò pure tornare

režiser: Massimo Somaglino

 

ponedeljek, 16. januar, ob 20.00

s slovenskimi nadnapisi

Kulturni center Lojze Bratuž

 

 

V ponedeljek, 16. januarja ob 20.00 bo Kulturni center Lojze Bratuž gostil prvo etapo izmenjave, ki bo letos prvič povezala Slovensko stalno gledališče in Furlansko stalno gledališče – Teatri Stabil Furlan. Zgodovinska in novonastala kulturna ustanova imata veliko skupnega, saj obe skrbita za vrednotenje in ohranitev kulturne in jezikovne dediščine, ki zaznamuje teritorij dežele Furlanije Julijske krajine. Na osnovi že vpeljanih sodelovanj goriških ustanov s furlansko dušo dežele, je SSG vključilo v letošnji goriški abonma predstavo v furlanskem jeziku Se vivrò dovrò pure tornare, ki je besedilo o pomenu identitete in dobi navdih v življenju in opusu Pier Paola Pasolinija. Predstava je koprodukcija z Delavsko družbo iz Pordenoneja SOMSI ob stoletnici rojstva umetnika in misleca.

Naslov izhaja iz pisma, ki ga je pisatelj poslal leta 1954 pesnici Novelli Cantarutti in v katerem je govoril o tesnobi in radosti, ki se hkrati pojavljata v odnosu do rodne zemlje njegove matere. Prihodi in odhodi, ki so tudi tisti izseljencev, zaznamujejo zgodovino Furlanije, za pisatelja pa bližina ali razdalja od korenin pridobi kompleksnejši predznak. Zgodba je tudi širše razmišljanje o kulturni identiteti v globalnem svetu.

Besedilo je nastalo večročno, tudi s sodelovanjem igralcev. Napisali so ga Lisa Moras, Carlo Tolazzi, Tarcisio Mizzau. Igralsko ekipo sestavljajo Giulia Cosolo, Serena Di Blasio, Carla Manzon in Alessandro Maione. Režiser pa je Massimo Somaglino. Izvirno glasbo za predstavo je napisal furlanski skladatelj Renato Miani, na osnovi ljudskih plesov in spevov. Na odru sodeluje tudi mladinski zbor SingIn.

Enkratna ponovitev bo opremljena s slovenskimi nadnapisi.

Marca bo Slovensko stalno gledališče gostovalo v Vidmu za drugo etapo te izmenjave med jezikovnimi skupnostmi s predstavo Ptičja farma.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme