O vetru in sanjah v novi pesniški zbirki

Piše: UP Fotografije: damj@n

DEVIN / Predstavitev pesniške zbirke Erike Fornazaric

Sama ne želi biti imenovana pesnica, raje pravi, da je oseba, ki piše pesmi. Letos je izdala prvo dvojezično pesniško zbirko pri Goriški Mohorjevi družbi z naslovom Iz vetra in sanj – Di vento e di sogni. To je Erika Fornazaric, profesorica italijanščine na Znanstvenem liceju Franceta Prešerna. Njeno zbirko so minuli petek, 9. julija, predstavili na dvorišču sedeža pevskih zborov v Devinu v organizaciji Fantov izpod Grmade in Goriške Mohorjeve družbe. Uvodoma je prisotne v imenu društva Fantje izpod Grmade pozdravil Igor Antonič, v imenu Devinskega mladinskega krožka pa Matej Tavčar. Za glasbeni utrinek na klavirju je poskrbel Luca Sacher, nato se je začel spored, zaradi katerega je številna publika prišla v Devin; prepletal se je z branjem pesmi iz knjige, za kar je poskrbela Martina Bearzi.

Zbirko pesmi Erike Fornazaric je predstavila predstavnica Goriške Mohorjeve družbe Majda Cibic. Dejala je, da lahko končno po dolgem času spet stopajo med ljudi z literaturo. Za to obdobje, ko nimamo veliko časa, da bi brali, priporoča poezijo, saj lahko beremo eno pesem od časa do časa. Zbirka je po njenih besedah zgrajena iz sanj in hrepenenj. Pesmi so razdeljene na 12 sklopov, prepletajo pa se slovenski in italijanski verzi. Vseh 99 pesmi je izvirnih, niso prevodi iz slovenščine v italijanščino ali obratno.

S pesnico se je nato pogovarjala Neva Zaghet, ki je priznala, da jo je zbirka kljub dolgoletnemu poznavanju, presenetila, saj sploh ni vedela, da kolegica piše. Fornazaric je razložila, da je bilo to vedno skrito, saj je svoje verze držala zaprte v predalu, a je pisala že od srednje šole dalje. To je potem opustila, intenzivno pa se je začela s pisanjem ukvarjati spet pred nekaj leti, ko je začela pisati tekste za Noč klasičnih licejev. Priznala je, da bi njeno pisanje verjetno ostalo še naprej skrito, če ne bi prišlo do pandemije. Prijateljica ji je namreč med drugo karanteno potarnala, da ji gre vse narobe, Fornazariceva pa ji je zato ponudila v branje nekaj svojih verzov za uteho, da bi videla, da ni sama s temi občutki. Njen odziv jo je zelo presenetil, saj ji je dejala, da je bila sposobna ubesediti, kar sama ni znala. To je Fornazaricevo spodbudilo, da je snopič svojih pesmi nesla založnikom in dobila pozitivne odzive, tako pa se je začela pot do prve zbirke.

Knjiga Iz vetra in sanj je v resnici tudi zelo osebna, tudi vsa oprema v njej je delo pesnice same, za kar se je na predstavitvi zahvalila založbi, s katero so takoj našli skupni jezik in izdelali načrt za zbirko. Ko je avtorica ponovno prebirala svoje pesmi, je opazila, da je v njih veliko Pascolija in tudi drugih klasikov iz italijanske poezije in slovenske tradicije. Zaghetova pa je poudarila, da v njenih pesmih prevladuje ritem, njihova oblika pa je precej daleč od tradicije, saj so pesmi brez ločil.

Avtorica je dejala, da danes italijanska poezija teži k povedim, medtem ko ji slovenska sodobna poezija ni blizu, saj večkrat ne razume, kaj bi pesniki želeli povedati. Sama je omenila, da se zgleduje po klasikih, a tudi tujih sodobnih pesnikih. V pesmih je po njenem moderno to, da mora bralec pri branju sodelovati in sam izbrati, kje bo naredil premor, ipd. Ritem pa je tisti, ki povezuje slovenske in italijanske sklope.

Glede pisanja v obeh jezikih je Erika Fornazaric razložila, da se ji pesmi kar same utrnejo v enem ali drugem jeziku, ker meni, da je stoodstotno dvojezična. Slovenščina jo namreč predstavlja, italijanščina pa je tudi del njene kulture in predstavlja ljubezen.

V zadnjih letih je sodelovala tudi na več pesniških natečajih, ki so ji zanimivi predvsem zato, ker so dober kazalec, kam pluje sodobna poezija, glede na to, kdo zmaguje natečaje. Opozorila pa je na dihotomijo med tem, kar imamo za visoko literaturo, in tem, kar si bralec želi. Bralci danes namreč nimajo preveč radi poezije, ker je prevečkrat ne razumejo.

Pesniško ustvarjanje bo Erika Fornazaric še nadaljevala, saj zdaj ves čas nekaj piše. Če pa bo to ostalo v predalu ali bo še kaj izdala, bo pokazal čas.

Preberi tudi

Rja in kri

Tržaška

Rja in kri

01.07.2021
Od Sokolskega gibanja do ZSŠDI

Tržaška

Noč klasikov

Goriška

Noč klasikov

02.06.2021

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme