Aktualno

O ukradeni mladosti

O ukradeni mladosti

Piše Iva Koršič: Kulturni dom Nova Gorica

Ob vsakoletnem obeleževanju dneva upora proti okupatorju je Mestna občina Nova Gorica 25. aprila 2019 priredila osrednjo proslavo v novogoriškem Kulturnem domu. Tokrat je bila malce drugačna kot po navadi. Po besedah slavnostne govornice Katjuše Žigon, predsednice območnega združenja za vrednote NOB Nova Gorica, ki je spomnila na pomen narodnoosvobodilne borbe in na vse tiste, ki so se bojevali, da zdaj živimo v svobodi, je bila na sporedu plesno-glasbena predstava Ukradli so mi mladost.
Predstavo so si zamislili in jo uresničili člani Folklornega društva Gartrož skupaj z Godalnim kvartetom NOVA. Pri njej so sodelovali “varovanci” Varstveno delovnega centra Nova Gorica, kar je prireditvi dalo neki drugačen, poseben prizvok. Predstava je nastala ob petnajstletnici delovanja Folklornega društva Gartrož, ki nosi naslov po “solkanskem” izrazu za poimenovanje vrtnice, in je bila premierno uprizorjena v SNG Nova Gorica že v februarju. Z glasbo, pesmijo in predvsem plesom so se želeli spomniti na vse, ki so doživeli krutost vojnih dogodkov, predvsem pa na tiste mlade, ki niso mogli uživati svojih najlepših dni življenja, z veseljem gojiti prvih ljubezenskih klic in sanjati o izpolnitvi vseh skritih želja, ker jih je nasilna roka okupatorja odpeljala v nemška taborišča. Tam, v tistih nesrečnih krajih, je bilo gotovo le eno: da bodo kdaj izčrpani od dela in stradanja končali še sami v pečeh in po dimniku, v katerem se je noč in dan zadušljivo kadilo, kot dim svobodno splavali v nebo.
Navdih za ta nenavadni odrski prikaz so prireditelji našli pri delih tržaškega pisatelja Borisa Pahorja, ki je na svoji koži prestal in pretrpel taboriščne muke in grozo. Svoje bridke, trpke izkušnje je enkratno prelil v literarna dela. Sam pisatelj jih je spodbudil, naj to uprizorijo, ko so ga vprašali za avtorske pravice za branje odlomkov iz njegovih pretresljivih leposlovnih stvaritev.
S predstavo so pri Gartrožu hoteli opozoriti na to temno, krvavo poglavje zgodovine, za katerega upamo, da se ne bo nikdar več ponovilo. S plesnimi koraki z vseh koncev prelepe Slovenije, s katerimi se pač člani društva najbolje izražajo, in z domačo pesmijo, ki je taboriščnikom dajala poguma za premagovanje vsakdanjih stisk, bridkosti, utrujenosti, so skušali tudi posredovati čustva, ki so prevevala razbolele duše internirancev. Koliko jim je to uspelo, so lahko preverili tisti, ki so si predstavo ogledali. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

08.07.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!