O stroških, gostoljubju in birokraciji

Piše: Kat

Srečanje štirih županov

Župani štirih največjih mest dežele FJk se bodo redno srečevali, da bodo skupaj lahko uspešneje opozarjali deželno in državno vlado na vrsto težav, s katerimi se morajo upravitelji občin in občani soočati v teh hudih časih. V sredo, 9. marca, so se goriški župan Rodolfo Ziberna, tržaški župan Roberto Dipiazza, župan mesta Videm Pietro Fontanini in župan Pordenona Alessandro Ciriani srečali v goriški občinski palači. Najbolj jih skrbi velika podražitev energentov, saj bodo morali za kritje stroškov za električno energijo in ogrevanje krčiti razne druge storitve, pogovarjali pa so se tudi o vojni v Ukrajini in pomoči beguncem ter o investicijah, ki jih bodo omogočala finančna sredstva iz sklada za okrevanje po pandemiji.

Na srečanju s časnikarji je Ziberna poudaril, da smo v kriznem času, “povečanje stroškov za električno energijo je dobesedno neznosno in bo hudo prizadelo družine, obrtnike, trgovce in podjetja.” Stroški goriške občine za električno energijo in ogrevanje naj bi se dvignili za približno milijon evrov, sredstva za kritje stroškov pa bodo morali odvzeti drugim sektorjem. Ziberna je dejal, da nikakor ne bodo krčili sredstev za socialo, župani pa se bodo obrnili na državno oz. deželno vlado in zahtevali primerne zakonodajne posege. Prepričani so, da bi se državna vlada morala odločiti za moratorij na plačila računov za električno energijo in plin, družine in podjetja pa bi morali imeti možnost, da svoje račune plačajo na obroke vse do leta 2024. Goriški župan je izpostavil pomen pomoči družinam in podjetjem, da bodo lahko vložili v alternativne vire energije, treba je “omogočiti privatnikom, da lahko pomagajo državi”. Župani so podpisali sporazum, s katerim nameravajo spodbuditi pristojne institucije k uvedbi nove energetske politike, k podpiranju uporabe alternativnih virov energije, ki lahko omogočijo podjetjem, javnim ustanovam in družinam, da postanejo energetsko samostojni.

Fontanini je opozoril na težave, s katerimi se soočamo in se bomo soočali zaradi vojne v Ukrajini in množičnega prihoda beguncev: “V naši deželi veliko ljudi prosi za gostoljubje, kmalu pa se bomo soočali z izredno situacijo, saj bo veliko žensk in otrok prosilo za začasno bivanje na našem ozemlju.” Župani so poudarili, da bosta potrebni skupinsko delo in usklajevanje posameznih pobud v deželi. Določili so, da bodo deželno upravo zaprosili za finančno pomoč družinam, ki bodo sprejele begunce iz Ukrajine, v naši deželi živi namreč nekaj tisoč ukrajinskih državljanov, predvsem negovalk in delavcev z nižjimi dohodki, ki bi radi pomagali svojim sodržavljanom.

Pordenonski župan Alessandro Ciriani je opozoril na veliko priložnost za razvoj našega ozemlja, ki jo predstavljajo sredstva iz sklada za okrevanje po pandemiji. “Postopki za koriščenje sredstev iz državnega sklada morajo biti bolj enostavni,” je dejal. Župani se bodo dogovorili z deželno upravo za določitev enostavnejših metod za zaposlovanje usposobljenega kadra, ki se bo ukvarjal s projekti, povezanimi z načrtom za okrevanje po pandemiji. V zvezi s tem je tržaški župan dodal, da je potrebna poenostavitev postopkov, ki zadevajo javna dela, saj “nikoli več ne bomo imeli na razpolago toliko sredstev za razvoj našega ozemlja, zato moramo postopke poenostaviti in pospešiti.” Ob koncu sestanka so se župani dogovorili, da se bodo pogosteje srečevali, da bodo lahko opozorili višje institucionalne ravni na težave, ki nastajajo na ozemlju večjih in manjših občin.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme