O ranah s srečnim koncem

Piše: UP

Na valovih Radia Trst A, v oddaji Mala scena

Na narodnostno mešanem območju se z lahkoto zgodi, da se zaljubita fant in dekle, ki pripadata različni narodnosti. Kako njuno zvezo sprejema družina, predvsem če izhaja iz težke družinske zgodbe, pa je lahko boleče vprašanje. Prav o tem pripoveduje izvirna radijska igra Rane, ki jo je napisala Manica Maver. Igra je nastala za natečaj Radijskega odra ob letošnjem dnevu slovenske kulture, na katerem je prejela tretjo nagrado ex-aequo. Po valovih Radia Trst A jo je bilo slišati v soboto, 28. novembra, v oddaji Mala scena.

Radijska igra pripoveduje o slovenski tržaški družini, ki se zaradi razmerja z Italijanom oddalji od ene od hčerk. Zgodba je postavljena v čas, ko je oče Vojko (Andrej Pisani) hudo bolan, prav zaradi tega hčerka Daša (Maruška Guštin) pokliče sestro Eriko (Heleno Pertot), da jih obišče, čeprav z očetom ni govorila že pet let, odkar se je zaljubila v Italijana. Oče namreč njenega razmerja ni odobraval, zato sta prekinila vsak stik. V pogovoru med mamo (Marjetico Puntar) in Dašo izvemo, kaj je bilo krivo za to, da je oče tako preziral Italijane. Petdeset let pred tem se je namreč v razmerje z Italijanom zapletla njegova sestra Danica. Dekle, ki je bilo prej aktivno v veliko slovenskih društvih, se ni več udejstvovalo v slovenski skupnosti, zahajalo je samo v italijanske kroge. Ko pa je Danica zanosila, se ji je podrl svet: njen partner Antonio jo je namreč zapustil, rekoč, da ima zaročenko v Rimu, ki je noseča. Danica se ni nikoli več opomogla od te izgube, ni imela več prijateljev in bila je zelo depresivna. Družinska tragedija pa je bila še večja, saj sta ob porodu umrla tako Danica kot njen otrok.

Prav zaradi te družinske rane Vojko ni zaupal Italijanom in ni želel, da bi njegova hčerka ponovila isto napako. Pa vendar je njegova hčerka Erika imela popolnoma drugačno razmerje z Rimljanom. Ko pride z možem Giuseppejem (Tomaž Susič) na obisk, je to takoj jasno, saj Giuseppe družino nagovori kar v slovenščini. Bolnemu tastu je povedal zgodbo, kako je žena mislila, da jo vara, ker se je skoraj vsak večer vračal zelo pozno domov, v resnici pa se je učil slovenščino, da bi jo lahko presenetil ob prvi obletnici poroke. Vojku je bil obisk hčerke Erike, ki je ni videl že pet let, zelo pomemben.

Igro so posneli igralci Radijskega odra v režiji Manice Maver, za ton in montažo pa je poskrbel Andrej Babič. Prav vsi so se izkazali v svojih vlogah, Marjetica Puntar je z glasom lepo izražala svojo skrb za bolnega moža, Tomaž Susič pa je govoril zelo prepričljivo v sloveščini z rimskim naglasom.

Tudi sam tekst je zelo aktualen in vsakdanji. Tematika globoke rane v družini in posledičnega nesprejemanja tujih je zelo vsakdanja. Natečaj Radijskega odra je avtorje spodbujal, naj pišejo na temo odpuščanja. V zgodbi Rane si morajo člani družine odpustiti,  ker so dovolili, da so globoke rane izpred petdesetih letih premagale njihove odnose in se zaradi tega pet let niso videli in slišali. Na koncu igre pa pride do odpuščanja s strani prav vseh članov družine in lahko ponovno skupaj zaživijo družinsko življenje.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme