Tržaška

O raku in preventivi

O raku in preventivi

Piše Metka Šinigoj / Ponedeljkov večer v društvu slovenskih izobražencev

Kot 32-letna specialistka je v Kopru na oddelku pediatrije in ginekologije v leta 1492 zgrajenem nekdanjem samostanu kmalu postala šefica. Ni bilo kadrov, vse je bilo treba opremiti. Njeno delo je bilo za mikroskopom – 400 krat, tudi 1000 krat, gor in dol po stekelcu. Veliko se je srečevala s smrtjo, saj se je patolog pač dotika. “Kot mlado mamico in ženo so me leta in leta v spanju preganjali mrliči in me plašili kot v kakšnem Hitchcockovem filmu. Naposled sem spregledala, da je smrt del življenja in sem se še bolj oklenila življenja”. Tako je dr. Jadranka Vrh Jermančič, specialistka patologije in citologije v Splošni bolnišnici Izola, ki je za svoje nesebično delo z bolniki leta 2011 prejela naziv Osebnost Primorske, spregovorila v Društvu slovenskih izobražencev. Predstavil jo je in ji postavljal vprašanja dr. Adriano Sancin.
Med spomini na otroštvo, ki ga je preživela na vasi, brez avtov, uro hoda do Ilirske Bistrice, je tudi ta, kako jo je mama pošiljala v sosednjo vas k 25-letni gospe Pini, ki je leto po poroki zbolela za sklepno revmo. Imela je skrivenčene roke in celo telo in je rjula od bolečine. Ona, mala petošolka, ji je pripovedovala zgodbice in ji pomagala pri domačih opravilih. Tako je začela doživljati bolezen. Tudi številna družina mame, ki je bila sedma od petnajstih otrok, jo je zaznamovala s prostovoljnim delom, naklonjenostjo življenju in dobrodelnosti.
Dr. Jadranka Vrh Jermančič je kmalu spoznala, da je premalo, če samo sedi za mikroskopom. Imela je primer 1.610 gramov težkega raka na modih. Spraševala se je, koliko je moral ta človek trpeti in kako to, da ni takoj šel k zdravniku. Šest mesecev pozneje je prebrala njegovo osmrtnico v časopisu. Rak na modih je samo eden izmed mnogih rakov, ki se pojavi med 18. in 35. letom. Takrat je imela najstniškega sina in jo je začelo skrbeti. Tako je začela z ozaveščanjem in raznimi projekti. Omenila je tudi raka na dojki, za katerega je danes petletno preživetje 90 odstotno. Začutila je, da mora posredovati svoje izkušnje ljudem. Že trideset let osvešča v sklopu Obalnega društva za boj proti raku, pred enaindvajsetimi leti so ustanovili tudi skupino za samopomoč na obali. Pomagajo si s pogovorom in poslušanjem. Vsakemu ponudijo ramo, na katero se lahko nasloni. Dr. Vrh Jermančič je prepričana, da se pri vsaki žalostni zadevi lahko najde kaj pozitivnega. Raka se da pozdraviti, če je pravočasno odkrit in če najdeš v sebi notranjo moč, da začneš razmišljati drugače in sebe postaviš na prvo mesto v pozitivnem smislu.
V Sloveniji je vsako leto 15 tisoč novo obolelih ljudi, letno pa je več kot šest tisoč smrti zaradi raka. V svetu je letno dvanajst milijonov na novo odkritih rakov. Po raziskavah sodeč, bosta od rojenih leta 2014, če bodo dočakali 75 let, vsak drugi moški in vsaka tretja ženska zbolela za rakom. Kateri so vzroki za to? Prepozno pridemo na zdravljenje, ko je bolezen že napredovala in imamo preveč karcinogenov v okolju. Pomembno je, da si pregledujemo kožo.
Predavateljica je predstavila tudi tri organizirane državne presejalne programe, in sicer Zoro, Svit in Doro, s katerimi uspešno odkrivajo predrakave spremembe raka na dojkah, materničnem vratu in debelem črevesu ter danki. Dejstvo je, da človeško telo večkrat v življenju producira rakasto celico, a jo imunski sistem prepozna in jo uniči. Ko pa nimamo dobrega imunskega sistema, se to kopiči in pride do raka. Slabo se prehranjujemo, slabo živimo in imamo nezdrave razvade.
“Kdo sem jaz, da se mi to ne bi smelo zgoditi”? To je duhovni stavek, ki reši vse. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

 

07.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!