Tržaška

O poslanstvu in vrednotah svetih bratov

O poslanstvu in vrednotah svetih bratov

Piše Marko Manin: Slavje sv. Cirila in Metoda na Vejni

Slovenski verniki so se tudi letos zbrali na Vejni v Marijinem svetišču, kjer so z veliko slovesnostjo počastili god svetih bratov Cirila in Metoda. Svetnika sta bila razglašena za zavetnika Evrope in apostola slovanskih narodov. Brata Cirila in Metoda iz Soluna je leta 863 k Slovanom poklical moravski knez Rastislav, zato da bi prinesla krščanstvo in povzdignila slovansko besedo pri bogoslužju ob grščini in latinščini. Lavantinski knezoškof Anton Martin Slomšek je bil tudi vnet pripadnik Ciril-Metodovega kulturnega poslanstva, saj je leta 1851 zaprosil svetega očeta Pija IX. za potrditev molitvene bratovščine za edinost kristjanov, Apostolstvo sv. bratov Cirila in Metoda. V pismu, ki ga je naslovil papežu, je napisal naslednje izhodišče: “Koga izmed katoličanov ne bi bolelo srce zaradi žalostnega razkola med narodi, posebej med narodi slovanske krvi, katere sta v 9. stoletju sveta brata Ciril in Metod klicala k edinosti vere in vodila k materi sveti Cerkvi … Ko sem premišljeval usodo ločenih bratov in želel, da bi za njihovo združitev nekaj storil, pa jaz in moji nimamo drugega kakor molitev, zato sem sklenil ustanoviti Bratovščino sv. Cirila in Metoda …”
Minulo nedeljo, 7. julija 2018, se je množica vernikov, narodnih noš, pevcev Združenega zbora Zveze cerkvenih pevskih zborov pod vodstvom Alenke Cergol, skavtov SZSO-ja, redovnic in častilcev svetih bratov zbrala ob novomašniku g. Tomažu Kunaverju, vikarju pri Sv. Ivanu, zlatomašnikoma Francu Pohajaču, župniku na Opčinah, in msgr. Renatu Podbersiču, župniku v Sovodnjah ob Soči. Somaševalo je še sedem slovenskih duhovnikov iz tržaške škofije.
Na začetku evharistične daritve je gospa v narodni noši v imenu prisotnih vernikov čestitala trem jubilantom, rekoč: “Spoštovani slavljenci, kot naša svetnika Ciril in Metod, ki sta bila preganjana, naj tudi vas pri širjenju krščanstva vodi Božja roka”.
Gospa je na začetku še posebej namenila nekaj zahvalnih besed gospodu Francu Pohajaču, ki je bil poleg cerkvenih obveznosti zelo dejaven kot zborovodja in ustanovitelj mnogih pevskih zborov: “Kadar Vas je Bog poklical za pastirja na božji njivi, je vedel, da Vam je dal tudi glasbeni in pedagoški dar. Hvaležni smo Bogu, da Vas je poslal za pastirja v naše kraje, da ste se z velikim in požrtvovalnim delom posvetili naši skupnosti in skrbeli za veliko župnijo”.
Kot smo omenili, je bil med somaševalci navzoč tudi msgr. Renato Podbersič iz goriške nadškofije, ki je pred kratkim slavil v Sovodnjah 50. obletnico mašniškega posvečenja: “Tako kot sv. Ciril je msgr. Podbersič prevajalec, pisatelj, neutrudni kulturni delavec in še bi lahko naštevali. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

12.07.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!